fbpx
Таг: Балкански рис

таг: Балкански рис

Балканскиот рис доби повисоко ниво на заштита според Бонската конвенција

Балканскиот рис е вметнат во Бонската конвенција, а С. Македонија и Албанија се обврзаа со здружени сили да го штитат неговиот опстанок, информираат од Македонското еколошко друштво. За време на Конференцијата на Бонската конвенција, која се одржува во Узбекистан, евроазискиот рис и неговиот загрозен подвид, балканскиот рис, се најдоа на списокот на преселни видови. Предлогот балканскиот рис да биде ставен...

(ФОТО) Нова рисица лоцирана во близина на Стража

Македонското еколошко друштво (МЕД) соопшти дека минатата ноќ лоцирало нова рисица. Животното било лоцирано во кафез-замка која била направена минатата недела и поставена пред три дена. Рисицата на која ѝ е дадено името Луна пред само неколку часови била лоцирана на планината Буковиќ, во близина на Стража. Како што информираа од МЕД, животното е тешко 16 килограми и е во одлична...

Балканскиот рис со години се бори за опстанок, се наоѓа пред нова опасност

Балканскиот рис долги години се бори за опстанок. Неговата популација во природата е многу мала, поради што се смета за критично загрозен и се наоѓа на глобалната и националната листа на Меѓународната унија за заштита на природата (IUCN). На Балканот, бројката на рисови се проценува дека се движи од 36 до 40 возрасни единки, не сметајќи го подмладокот, чии...

С.Македонија и Албанија ќе ги ревитализираат шумите важни за опстанокот на балканскиот рис

Во текот на изминатите две децении, Северна Македонија и Албанија загубиле 5,5, односно 6,5 отсто од вкупната површина на шумите, според податоците од Global Forest Watch. Трендот е алармантен особено во регионите богати со биодиверзитет, кои ги опфаќаат и живеалиштата неопходни за опстанокот на критично загрозениот балкански рис и кои претставуваат витални коридори за дивиот свет бидејќи поврзуваат различни...

Меѓународен ден на рисот: Популацијата на големата мачка е стабилна, но и понатаму на работ на исчезнување

Балканскиот рис е една од најретките големи мачки на планетата, со популација од помалку од 50 единки, од кои најголемиот дел, околу 40 живеат во Северна Македонија, а останатите се сретнуваат во Албанија и Косово. Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN), балканскиот рис го рангира како критично загрозен, а најголемиот дел од опасностите за неговиот опстанок се дело...

Рисот конечно ќе живее во заштитено подрачје, започна репрогласувањето на „Маврово“

Националниот парк Маврово ќе биде репрогласен како заштитено подрачје според актуелниот закон за природа. Министерството за животна средина, во соработка со Глобал Конзервејшн и Македонското еколошко друштво неодамна ја започна постапката за дополнување на Студијата за ревалорзација и за изработка на План за управување. Во текот на следните десет години, со поддршка од Глобал конзервејшн  фондот, ќе биде изработена...

Хакирана веб-страницата на Министерството за животна средина: ги нема црвените листи на загрозени видови

Балканскиот рис е најзагрозениот вид во македонската фауна и сè уште постои опасност од негово исчезнување. Се проценува дека од овој подвид на евроазискиот рис, кај нас има од 35 до 40 единки. По неколку има и во Косово и во Албанија, што значи дека целокупната популација на оваа дива мачка се сведува на педесетина единки. Балканскиот рис одамна се...

Спарувањето во сродство е нова опасност за малата популација на балканскиот рис

Криволов, уништување на шумите и живеалиштата, намалување на пленот, а сега и последици од спарувањето во сродство, или инбридинг, се многуте опасности кои постојано го демнат балканскиот рис. Малата популација на нашата најпозната мачка веќе неколку децении се соочува со голем предизвик, како да го обезбеди опстанокот, но и како да создаде здрави поколенија кои ќе продолжат да живеат...

Планините полни со напуштени кучиња, го јадат пленот на рисот и напаѓаат луѓе

Планините се полни со напуштени кучиња кои се закана за луѓето, но и за дивиот свет. Глутници гладни кучиња го јадат пленот на рисот и другите диви животни, а заради генетската блискост хибридизираат и со волците. Иако гледани како предатори, и самите кучиња во овие случаи се жртви. Особено заради неодговорните сопственици кои ги довеле во ситуација да мораат...

Опасноста од консумирање брза храна во текот на летото во фокус на новата епизода на „Шорткат“

Која храна треба да ја избегнуваат младите и на што треба да се внимава во текот на летните месеци, се прашањата на кои одговорите ги даваме во новата епизода на емисијата „Шорткат“. Директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Николче Бабовски, зборува за тоа колку е безбедна храната што ја консумираме. Во 41. епизода на вестите за млади информираме и...

Секоја година во земјава најмалку еден рис страда од криволов

Најмалку еден балкански рис секоја година страда од криволовци. Во земјава се останати само уште околу 35 возрасни единки од ова прекрасно животно. Во околните земји Албанија и Косово има уште петнаесетина рисови, бројка што укажува на фактот дека опстанокот на дивата мачка е сериозно загрозен и ја става на листата на  Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN)...

Труењето и криволовот ги истребија дивите животни, но во земјава и понатаму нема ниту една казна за еколошки криминал

Труење, криволов или недозволена трговија се меѓу главните закани за дивиот свет во земјава. Египетскиот мршојадец и балканскиот рис се на работ на истребување, а и мечките, волците, лисиците или шакалите не се под помала закана. Сепак, и покрај тоа што ова се едни од главните причини за десеткувањето на полулациите на најзагрозените животни во земјава, еколошкиот криминал и...

Балканскиот рис да добие свои зелени премини, за да не завршува под тркалата на возилата на патиштата

Локациите Буковиќ-Сретково и Селечка Планина се два пилот еколошки коридори каде се спроведуваат истражувања за изградба на зелена инфраструктура заради подобрување на условите во кои живее и опстојува балканскиот рис, но и многу други видови диви животни. Коридорот Буковиќ-Сретково е од особено значење, имајќи предвид дека претставува еден од најважните простори за поврзување на популациите на балканскиот рис од...

Балканскиот рис повторно снимен како шета низ Галичица

Млад балкански рис е фотографиран во Националниот парк „Галичица“. За една година, ова е втора фотографија на дивата мачка во овој дел од земјата. Снимката ја споделија официјалната Фејсбук страна на проектот за спас на балканскиот рис Balkan lynx - Rrëqebulli i Ballkanit - Балкански рис, страницата на Македонското еколошко друштво и на Националниот парк. Рисот бил снимен со...

Светски ден на рисот: Дивата мачка плива во Козјак, а шета и на Водно

Балканскиот рис е под сериозна закана за исчезнување, а македонските екологисти напорно работат да се озбезбедат услови за преживување. Помалку од 50 возрасни единки живеат на територијата на С. Македонија, Албанија и Косово, што го става на листата на  Меѓународната унија за зачувување на природата (IUCN) со статус на критично загрозено животно. Денеска се одбележува Светскиот ден на рисот, а...

Уништена опрема на Македонското еколошко друштво за мониторинг на балканскиот рис

Несовесни граѓани целосно уништиле кафез – замка на Македонското еколошко друштво (МЕД) која служи за научно-истражувачки цели за следење на балканскиот рис. Опремата, која била лоцирана во месноста Суви Дол, Кичевско, е целосно уништена и не може повторно да се употреби за мониторинг на балканскиот рис, информираат од МЕД. Македонското еколошко друштво долги години спроведува теренски активности за спас...

Македонија сè уште нема црвени листи за сите загрозени видови

Балканскиот рис, белоглавиот и египетскиот мршојадец долги години се меѓу најзагрозените животни во земјава, но листата на видови во опасност постојано се зголемува. Неконтролираното темпо на користење на биолошките ресурси во светот, но и кај нас може да доведе до неповратно губење на огромен број животни и растенија. Прифаќањето на природата, генерално, како ресурс, а не како богатство од...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...