fbpx
Таг: Асоцијација за е-трговија

таг: Асоцијација за е-трговија

На кои места можете безбедно да купувате онлајн – објавен регистер на верификувани е-трговци во Македонија

Македонската асоцијација за е-трговија - АЕТМ лансираше нова веб-платформа на која јавно е достапна унапредена верзија од бесплатниот Регистар на сите регистрирани е-трговци во Македонија, кои имаат активен статус и кои нудат е-плаќање за своите производи или услуги, преку една од петте банки во нашата земја кои овозможуваат имплементација на виртуелен ПОС терминал. Освен бесплатниот Регистар на регистрирани е-трговци, на...

За шест месеци Македонците потрошиле 220 милиони евра во домашни онлајн продавници

Во првите шест месеци од годинава, Македонците потрошиле речиси 220,7 милиони евра кон домашни онлајн продавници, што е пораст од 13,2 отсто во однос на истиот период минатата година, соопштија од Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ). АЕТМ го анализирала трендот на пораст, како на вредноста, така и на бројот на онлајн трансакциите. Согласно најновите податоци за безготовински платежни трансакции на...

Странци лани во земјава потрошиле над 20 милиони евра за купување од македонски е-трговци

Странските иматели на платежни картички за купување производи и услуги од македонски е-трговци во 2022 година потрошиле 21,76 милиони евра, што во однос на претходната година претставува пораст од скоро 33 отсто, објавува Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ). Странските онлајн купувачи ја направиле во 618.932 трансакции или просечно потрошиле 35,2 евра по трансакција. Направената анализа за движењето на бројот...

Македонците за онлајн купување лани потрошиле 156 милиони евра

Mакедонците за купување производи и услуги со платежни картички кон странски трговци кои вршат продажба онлајн, во 2022 година потрошиле над 156 милиони евра, што е за 46,31 отсто повеќе во однос на 2021 година, покажува анализата на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ), од објавените податоци од Народната банка на Република Северна Македонија. Се купувало на Али Експрес, Гугл,...

Презентирана иницијативата „Алијанса за родова еднаквост на работното место“

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АТЕМ), денеска официјално беше презентирана иницијативата Алијансата за родова еднаквост на работното место. Главниот стремеж на ваквата нова иницијатива е да придонесе за еднакви можности, еднаква застапеност и еднакво вреднување на трудот, со насока кон создавање инклузивна култура каде што и жените и мажите се вреднуваат за нивниот уникатен придонес во работната...

Асоцијација за е-трговија покренува иницијатива: „Хакирај ја сивата економија во е-трговијата”

фото: АЕТМ
Според анализите на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ) направени во 2018 и 2020 година, сивата економија е една од бариерите со која се соочуваат е-трговците и која креира нелојална конкуренција за регистрираните бизниси. Граѓаните, иако знаат дека купувањето производи преку социјалните мрежи ја подгрева нелојалната конкуренција, сепак се одлучуваат на таков чекор, соопштуваат од АЕТМ. „Загрижувачки се сознанијата од...

АЕТМ: Расте вредноста на онлајн трансакциите, лани реализирани 178 милиони евра кон домашни трговци

Од започнувањето на ковид-19 пандeмијата, е-трговијата во Република Северна Македонија бележи значителен раст во бројот и во вредноста на реализирани онлајн трансакции, и тоа најмногу во трансакции со домашни картички кон домашни е-трговци, соопшти Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ). Според последните податоци за платежна статистика од Народната Банка на РСМ, растот на реализираните онлајн трансакции кон домашни интернет продажни...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....