fbpx
Таг: Агенција за супервизија на осигурување

таг: Агенција за супервизија на осигурување

Лани биле издадени 20.000 зелени картони повеќе во споредба со 2022 година

Секое трето осигурано возило лани имало и зелен картон за патување во странство, покажуваат податоците што ги објави Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО). Во текот на 2023 година сите 11 осигурителни компании издале 260.815 зелени картони, што е осигурување неопходно за возење во странство. Бројот на издадени зелени карти лани е зголемен за речиси 20.000 односно 8 отсто повеќе...

Осигурениците во ноември наплатиле 9 милиони евра од штети покриени со осигурување

Граѓани, компании и институции наплатиле 550 милиони денари (9 милиони евра) за штети покриени со неживотно осигурување во ноември годинава, извести Агенцијата за супервизија на осигурување. Во споредба со октомври вредноста на исплатените штети покриени со неживотни осигурувања е зголемена за 45 отсто, покажала споредбата на прелиминарните податоци што до Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) ги доставуваат сите компании...

Рекорд во 2021: Фирма добила обештетување од 308.000 евра за осигуран имот

Фирма наплатила вкупно 308.000 евра обештетување за осигурен имот. Оваа сума од осигурување исплатена во третата четвртина на годинава е апсолутен рекордер во однос на исплатените суми од осигурителните компании во земјава од јануари до почетокот на октомври, соопшти Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) „Ова е највисока поединечна исплатена штета во сите 18 класи на неживотно осигурување за првите...

АСО: Осигурителниот пазар порасна за 5 отсто, а продажбата на полиси достигна 43,7 милиони евра во првиот квартал од 2021

Кај групата неживотно осигурување, растат вложувањата во осигурување на имот, во приватно здравствено осигурување, осигурување на финансиски загуби и во каско осигурување воздухоплови. Кај осигурувањето живот, пак, значаен раст има на вложувања кај производот „јунит линкд“ , кој е поврзан со вложувања во инвестициски фондови при што ризикот е на товар на осигуреникот, соопштуваат од Агенцијата за супервизија на...

АСО: Осигурениците наплатиле 15 милиони евра од штети за неживотно осигурување

Граѓани, компании и институции во првиот квартал од годинава наплатиле од осигурителните друштва 15 милиони евра од штети за неживотно осигурување. Износот е поголем за за 9,5 отсто во споредба со истиот период лани. Во вкупно исплатените штети, најголемо учество имаат пет компании за осигурување неживот: „Триглав Осигурување“ со 2 милиони евра, „Сава Осигурување“ со 1,8 милиони евра, „Халк...

АСО: Најголема исплатена штета лани е за осигурување имот и изнесува 382.000 евра

фото : АСО
Граѓани, компании и институции од пријавени штети лани наплатиле вкупно 4 милијарди денари (65,1 милиони евра) што е на исто ниво како и во 2019 година. Од тоа, за штети по полиси за неживотно осигурување се исплатени 58 милиони евра, а исплатите на штети по основ на осигурување на живот изнесуваат 7,1 милион евра. Најголемата исплатена бруто штета од осигурување...

АСО: Земјоделци и сточари лани наплатија штети од над 5 милиони евра

Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) информира дека расте износот што земјоделците и сточарите го вложиле во полиси за осигурување. Лани продажбата на земјоделски полиси надминала 7,8 милиони евра, а наплатената штета од осигурителните компании изнесува 313,6 милиони денари или 5,1 милион евра. Тоа е за 56 отсто повеќе во споредба со претходната година, покажуваат официјалните податоци на АСО. На...

АСО: Осигурителните компании лани исплатиле 10,2 милиони евра, 30 отсто повеќе од претходната година

фото: АСО
Вредноста и бројот на продадени полиси за осигурување на имот расте пет години во контиунитет, а минатата година, во услови на пандемија, зголемено е осигурувањето на имот кај: домаќинствата, компаниите, земјоделците и кај државниот сектор. Вкупната продажба на полиси за ова осигурување лани достигна 1,86 милијарди денари или 30,26 милиони евра, покажуваат официјалните податоци на Агенцијата за супервизија на...

Осигурителните компании лани продале полиси за 5 отсто помалку споредено со 2019 година

Агенција за супервизија
Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) евидентирала дека минатата година граѓани, компании и институции купиле осигурителни полиси за животно и за неживотно осигурување во вкупна вредност од 10,06 милијарди денари (163,7 милиони евра). Тоа е помалку за 270,6 милиони денари (4,4 милиони евра) или за 5 отсто во однос на 2019 година, кога сите осигурителни друштва инкасираа 10,58 милијарди...

Графити „Сама Македонија“ во центарот на Скопје

Во центарот на Скопје, на зградата во која се сместени неколку државни институции со црн спреј е напишан графит „Сама Македонија“. Графитот не е потпишан, а на неколку метри од него на истиот ѕид стои уште еден, со текст „Вардар шампион 2019“, кој се однесува на клубот во сопственост на рускиот бизнисмен Сергеј Самсоненко. По социјалните мрежи се коментира претпоставки дека...

Инспекторите засилено да проверуваат дали во градинките има невакцинирани деца против голема кашлица

Членовите на Комисијата за заразни болести препорачуваат периодов да се засили инспекцискиот надзор во градинките за да се види реалната слика со вакцинирани и невакцинирани деца со ДиТеПер вакцина...