fbpx
Tag: Интернет

tag: Интернет

Forumi i Qeverisjes së Internetit në Japoni bën thirrje për përpjekje të përbashkëta në ndërtimin e një interneti që i fuqizon të gjithë njerëzit

Koment në Forumin e Qeverisjes së Internetit në Kioto nga Bardhyl Jashari, Drejtor Ekzekutiv i Fondacionit Metamorfozis Forumi i Qeverisjes së Internetit (IGF) është një nga platformat më të rëndësishme kur bëhet fjalë për politikat e internetit. Ai shërben si një forum vjetor që mbahet nën patronazhin e Kombeve të Bashkuara duke u mundësuar palëve të ndryshme të interesit...

Televizioni nuk po vdes, por po evoluon

Rritja e striming të platformave si YouTube dhe Netflix, por edhe mediave sociale – Facebook, Instagram, Snapchat, ku mund të gjenden përmbajtje dhe informacione, nga më të ndryshmet që janë në dispozicion në çdo kohë, viteve të fundit pe e venë në dyshim të ardhmen e televizionit dhe rëndësinë e tij si medium në botën moderne. Shifrat tregojnë rënie...

Maqedonia në fund nga vendet e Evropës sipas qasjes përmes internetit në administratën publike

Çdo i banor i pestë i Maqedonisë, vitin e kaluar, ka hyri në administratën publike përmes internetit, ndërsa një në njëzet ka parashtruar ndonjë formular zyrtar, tregojnë të dhënat e agjencisë evropiane për statistikë EUROSTAT, njofton Meta.mk. Për krahasim, në Bashkimin Evropian mesatarisht çdo qytetar i dytë ka realizuar qasje përmes Internetit deri te informacionet ose shërbimet e administratës shtetërore...

Portalet nuk hapen, “Unet” pohon se është problem teknik e jo sulm hakerësh

Sot në mëngjes shumë prej portaleve në vend s'mund të hapeshin për shkak të prouajderit "Unet" që është mbështetje teknike e këtyre mediumeve. Qasja është pamundësuar nga ueb faqja e "fokus.mk", "novatv.mk", "libertas.mk", "sdk.mk", "lokalno.mk", "plusinfo.mk" si dhe edicionet elektronike të gazetave ditore "Utrinski Vesnik", "Dnevnik" dhe "Vecer". "Meta" bisedoi me disa kryeredaktor të portaleve dhe ueb faqeve të cilët na...

Apel deri te Instituti për gjuhë maqedonase: Drejtshkrimi të jetë falas edhe në internet

Fondacioni për Internet dhe Shoqëri “Metaorfozis” dhe Aleanca për Resurse të Hapura Arsimore të Maqedonisë drejtuan apel deri te Instituti i gjuhës maqedonase “Krste Misirkov”- Shkup që të mundësoj qasje falas deri te drejtshkrimi i gjuhës maqedonas në formë digjitale, si resurs të hapur arsimor për të gjithë qytetarët. Në letrën ata përkujtojnë se javën e kaluar u promovuar drejtshkrimi...

Gruevski edhe më tej është kryeministër- në internet

Ish kryeministri i R. së Maqedonisë, Nikolla Gruevski edhe pse i është konstatuar dorëheqja nga ana e kryetarit të Kuvendit, Trajko Veljanovski, në internet edhe më tej “është kryeministër”. Gruevski edhe më tej figuron si kryeministër thuajse në të gjitha faqet zyrtare të internetit si dhe në faqen zyrtare të Qeverisë, edhe pse ai tani është vetëm lider i VMRO...

Censurë edhe në internet: MARNET mbron Gruevskin nga faqja “zbogumnikola.mk”

Rrjetit maqedonas akademik hulumtues –MARNET reagoi ndaj konferencës së djeshme të shtypit të zv/ministrit për shoqëri informatike Aleksandar Kiracovski, ku ai akuzoi se rrjeti ka mundësuar vjedhje të domenin “zbogumnikola.mk” që është blerë nga LSDM. Nga MARNET thonë se tanimë pesë vite funksionojnë si institucion i pavarur pa kurrfarë njolle në punën e tyre dhe paraqesin lider në rajonin për...

LSDM ka blerë faqen e internetit “Lamtumirë Nikolla” ndërsa MARNET ia ka shitur dikujt tjetër

LSDM ka regjistruar faqen e internetit www.zbogumnikola.com ku numërohet ditët kur kryeministri Nikola Gruevski duhet të jep dorëheqje, informoi sot zv/ministri plotësues në ministrinë e shoqërisë informatike, Aleksandar Kiracovski. Siç tha Kiracovski, nga LSDM kanë ngritur kërkesë deri te MARNET për regjistrimin e faqes së internetit me emrin “Lamtumirë Nikola”. Pas tre orëve kanë marrë konfirmim se ky emër gjegjësisht...

 “E-shoqëri” : Patjetër duhet të ketë baraspeshë mes lirisë së të shprehurit dhe të drejtës për privatësi

Fondacioni Metamorfozis dhe Instituti ndërkombëtar për të drejtat e njeriut dhe paqe nga Kaeni e organizojnë konferencën ndërkombëtare e-Shoqëri.mk në Shkup. Kjo është konferenca e 11-të me radhë e-Shoqëri.mk, ndërsa tema e konferencës së sivjetme është “Liria dhe privatësia në internet”. Ambasadorja e Francës në vend, Lorens Oer thotë se interneti është mënyrë e re e dialogut dhe informimit, por se...

Nesër mbahet konferenca “E-shoqëri” për lirinë dhe privatësinë në internet

“Liria dhe privatësia e internetit” është tema e konferencës së 11-të ndërkombëtare “E-shoqëri” që do të mbahet të enjten në hotelin “Holiday In” ndërsa realizohet në suazat e projektit “Bashkëpunim i decentralizuar mes rajonit Normandia e Poshtme dhe R. E Maqedonisë” ndërsa me bashkëpunimin me Fondacionin për internet dhe shoqëri “Metamorfozis” dhe me Instituin ndërkombëtar për të drejtat e...

#Бомба, #ОставкаЗаТодоров, #ТикТакТикТак и #Тамара tronditën interenetin në Maqedoni

Internet dukshëm i dobësuar, numër i madh i ueb- portaleve që nuk hapen apo për të cilat pritet më gjatë që të hapen për ndonjë informacion lidhur me “bombën”, lëvizje enorme nëpër rrjetet sociale- këto janë rezultatet nga ngjarja e ditës gjegjësisht konferencës për shtyp të Zaevit, që u bë ngjarje e internetit në historinë më të re të...

Shoqata civile botërore nisën “Internet Forumi Social”

Shoqëria civile fillon Forum Social Internet Një grup shoqatash civile nga e gjithë bota ka shpallur një Forum Social Internet, për t`I bashkuar dhe për t`I artikuluar perspektivat nga e para (nga poshtë lart) për internetin si e duam. Duke u inspiruar nga Forumi Social Botëror, the thirrjen e qartë të tij , Një tjetër Botë është e mundur,...