fbpx
Tag: Ekonomi

tag: ekonomi

Banka Botërore parasheh rritje më të ulët ekonomike për Maqedoninë në rajon

Banka Botërore për Maqedoninë parasheh rritje ekonomike prej 2,8%, që është më e ulët në rajon, thuhet në raportin e rregullt ekonomik për Ballkanin Perëndimor. Rritja, siç përmendet në rajon, dukshëm ka pësuar rënie si pasojë e investimeve të ulëta, të cilat i goditi kriza politike. Rritjen kryesisht e lëvizin ndërtimtaria përmes investimeve publike (autostradat). Deficiti fiskal ka shënuar rënie, por...

Zaev: Ja programi, qytetarët le të kthehen në shtëpi ndërsa Ivanovi le ta vlerësojë

Lideri i LSDM-së, Zoran Zaev sot paraqiti programin e ri për qeverinë e ardhshme, e cila siç tha, del nga programi para- zgjedhor “Plan për jetë” i LSDM-së, por edhe të programeve të partive për të cilën kanë votuar shumica e qytetarëve. Ai u bëri thirrje partive- partnerëve në koalicion që ta vlerësojnë, opozita ta komentoj, presidenti Ivanov ta...

Ministri Mioski mori pjesë në takimet vjetore të Bankës Botërore dhe FMN-së

“Pjesa më e madhe e prioriteteve që i ka Qeveria e Republikës së Maqedoni në ekonomi tërësisht janë harmonizuar me prioritetet e Bankës Botërore. Mendojmë për projekte në të cilat fokusi kryesor do të jetë zhvillimi i sektorit privat, lidhshmëria e kompanive vendore me kompanitë në zonat e lira ekonomike në sferën e ndërtimit të rrugëve, përforcimit të efikasitetit...

Banka Botërore parasheh rritje ekonomike prej vetëm 2%, më të ulët në rajon

Rritja ekonomike në Maqedoni pritet të ngadalësohet dhe të arrijë nivelin e vetëm 2% në vitin 2016-të nën ndikimin e uljes së investimeve, thuhet në raportin më të ri ekonomik të Bankës Botërore për Evropën Juglindore, që sot u prezantua në Shkup. “Për herë të parë pas 6 viteve, investimet kishin kontribut negativ në rritjen ekonomike, që është e kundërta...

Kozias- Poposki: Nëse nuk ka besim mes partnerëve, s’mund të ketë as “martesë”

Ministrat e jashtëm grek dhe ai maqedonas, Nikos Kozias dhe Nikolla Poposki sot në Shkup kanë biseduar për masat e ndërtim- besimit dhe mbindërtimin dhe zgjerimin e tyre si dhe për linjën hekurudhore nga Manastiri deri në Lerin si dhe ndërtimin e gazsjellësit Selanik- Maqedoni. Kontesti për emrin, siç u njoftua më herët, nuk ka qenë temë diskutimi mes shefave...

Guvernatori Bogov konsideron se Breksit nuk do të ketë ndikim ndaj kursit devizor

Dalja e Britanisë së Madhe nga Bashkimi Evropian shkaktoi turbulenca të mëdha në tregjet financiare, por pa ndikim të madh në Maqedoni. Këtë e tha sot Guvernatori i Bankës Popullore të Maqedonisë, Dimitar Bogov, duke shtuar se është vërejtur rënie domethënëse e sterlinës kundrejt euros, por kjo situatë nuk do të shkaktojë ndikime më të mëdha ndaj ekonomisë së Maqedonisë,...

Pasiguria politike anulon bizneset dhe aktivizon largimet nga puna

Pasiguria  politike ndikon ndaj punës së kompanive, kështu që disa nga aktivitetet e planifikuara po anulohen. Efektet e vërteta ndaj biznesit do të njihen pas mbarimit të tremujorit të parë të vitit aktual. “Pasiguria politike ndikon ndaj punës së bizneseve. Kemi paralajmërime nga anëtarë tanë se investimet e planifikuara do të anulohen për periudhën e zgjedhjeve edhe pas stabilizimit të...

Hoxha: Viti i ardhshëm për ekonomin do të jetë viti më i vështirë në dekadën e fundi

Наредната 2016 ќе биде тешка на економски план, можеби и најтешка во последната декада, оценуваат од Стопанската комора на Северозападна Македонија (СКСЗМ). Viti i ardhshëm në planin ekonomik ndoshta do të jetë më i vështirë i dekadës së fundit, vlerësojnë nga Oda Ekonomike e Maqedonisë Veriperëndimore. (OEMVP). Kryetari i Odës, Nebi Hoxha theksoi se në fund të janarit Qeverisë do t'i...

LSDM: Për shkak të sistemit të Gruevskit, mbi 600.000 qytetarë kanë braktisur Maqedoninë

Për shkak të sistemit të Nikolla Gruevskit, sipas të dhënave të Bankës Botërore, nga Maqedonia janë larguar më shumë se 600.000 qytetarë, edhe atë më shumë të rinj akuzoi LSDM-ja. "Sistemi i Nikolla Gruveskit shkaktoi rënie të ekonomisë, varfërisë, kompani të bllokuara, pabarazisë, sistemi shëndetësor jofunksional, ambienti jodemokratik, liri dhe të drejta të ngufatura. Secila kompani e tretë në Maqedoni...

“Doing Business”: Nga 189 ekonomitë e botës Maqedonia në vendin e 12

Sipas raportit të "Doing Business" të Bankës Botërore, Nga 189 ekonomitë e botës Maqedonia në vendin e 12. Në fushën e fillimit të biznesit, shteti është vendin e dytë, kurse sipas raportit, kjo ka të bëjë me thjeshtësimin e procedurave nëpërmjet regjistrimeve nëpërmjet internetit. Në kategorinë pagim i tatimeve, Maqedonia është në vendin e shtatë. Javorja me renome botërore „Ekonomisti" para do kohësh dha vërejtje serioze sa...

Bogov: Nuk do të realizohet rritja e paraparë ekonomike prej 4,1për qind

Pasiguria politike në Maqedoni ka ndikim negativ, vlerëson guvernatori i Bankës Popullore të Republikës së Maqedonisë dhe paralajmëron se për një deri në dy javë ky institucion do të dalë me projeksion të ri për rritjen ekonomike për këtë vit. Ai pret sa më shpejtë të tejkalohet kjo situatë dhe porosit se agjentëve ekonomik u nevojitet siguri dhe rrethim stabil...

Analizë e re: Maqedonia është shtet me borxh të lartë

Analizë më e re e organizatës britanike “Jubilee Debt Campaign” tregon se Maqedonia është ndër shtetet me borxh më të lartë. Sipas këtij raportit, këto shtete me borxh të lartë janë në zonën e rrezikshme për shkak të borxhit. Kjo do të thotë se gjatë krizës ekonomike apo rritjes së papritur të normave të interesit, në afat më të gjatë...

Rritje e dollarit është e mirëseardhur për eksportin maqedonas

Përforcimi i dollarit ndaj euros është ndryshim i cili është i mirëseardhur për kompanitë që çmimet i kanë në euro, vlerësojnë nga Lidhja e odave ekonomike të Maqedonisë. “Përforcimi i dollarit ndaj euros është ndryshim i cili është i mirëseardhur për kompanitë që çmimet i kanë në euro sepse kjo është mundësi për rritjen e eksportit në vendet ku dollari...

300 të falimentuar të moçëm presin dikë që t’i blejë!

Ligji për të falimentuarit e moçëm, I cili ishte publikuar që para se të niste fushata për zgjedhjet e parakohshme parlamentare në prill të këtij viti dhe I cili u soll me 31 janar 2014, ende nuk ka epilog, edhe pse kryeministri Nikolla Gruevski premtoi se procesi I plotë do të mbarojë deri në fund të vitit. Ai menjëherë në...