Ndihmës Sekretari i Shtetit të SHBA-së për Çështjet Evropiane dhe Euroaziatike Philip Reeker përsëriti se Bashkimi Evropian nuk duhet të lejojë mosmarrëveshjet dypalëshe të ndalojnë përparimin e merituar të Maqedonisë së Veriut në integrim.

Si pjesë e pjesëmarrjes së tij në Forumin e Internetit “Bëhu i Sigurt” (2BS) “organizuar nga Aleanca Atlantike e Malit të Zi, Reeker foli rreth zhvillimeve të fundit pasi Bullgaria vuri veton në fillimin e bisedimeve të pranimit në BE në Maqedonia Veriore, transmeton Meta.mk.

“Ne besojmë se BE nuk duhet të lejojë mosmarrëveshjet bilaterale të ndalojnë progresin e merituar në integrim. Ne besojmë se këto çështje duhet të zgjidhen jashtë procesit të pranimit, sepse Shkupi e meriton atë shans më shumë sesa duhet,” Reeker.

Reeker tha se RMV dhe Shqipëria kanë ndërmarrë hapa të rëndësishëm dhe të vështirë në rrugën e tyre drejt integrimit evropian.

Kur bëhet fjalë për Serbinë dhe Kosovën, ai thotë se status quo-ja është e paqëndrueshme, duke shtuar se marrëveshja e nënshkruar nga Beogradi dhe Prishtina në Shtëpinë e Bardhë në 4 shtator është një shembull i llojit të udhëheqjes që rajonit i duhet.

I pyetur se si Shtetet e Bashkuara do të rikthejnë besimin në rajon, Reeker tha se Shtetet e Bashkuara dhe BE kishin një vizion të përbashkët për Ballkanin Perëndimor.