fbpx

Beogradi këmbëngul në BE për zgjidhje të qetë të krizës në Maqedoni

-

Diskursi publik i cili thërret në dhunë, në mungesë të dialogut esencial mes Beogradit dhe Prishtinës dhe mos- stabiliteti në Maqedoni, paraqesin kërcënim serioz dhe të hapur për qetësi në Evropën Juglindore- është porosia kryesore e dokumentit jozyrtar që ministrja serbe për integrime evropiane, Jadranka Joksimoviq dhe drejtori i Zyrës për Kosovë, Marko Gjuriq, ia kanë dorëzuar ambasadorëve të vendeve- anëtare të BE-së në Beograd.

Në dokumentin i cili është dorëzuar në takimin e Qeverisë së Serbisë, Beogradi këmbëngul në kërkesën për zgjidhje të baraspeshuar dhe të qetë politike për krizën e Maqedonisë si dhe për respektim të pakusht të normave ndërkombëtare lidhur me respektimin e integriteti territorial dhe sovranitetit të shteteve të pranuara ndërkombëtare dhe “refuzimin e dhunës si mjet për realizimin e synimeve politike”.

Gjithashtu Serbia apelon të gjithë aktorët relevant ndërkombëtar “të dënojnë retorikën agresive e cila e fut rajonin e Ballkanit Perëndimor në përplasje dhe ndasi të reja” dhe apelon “për vazhdim urgjent të dialogut mes Beogradit dhe Prishtinës për normalizimin e marrëdhënieve” nën patronazhin e BE-së.

Në dokument përmenden shembujt e ri të “deklaratave jopërgjegjëse dhe provokuese dhe retorikës agresive” të liderëve politik në Shqipëri, Kosovë, në jug të Serbisë, me vlerësim se bëhet fjalë për lëvizje të koordinuara për promovimin e idesë për “Shqipëri të Madhe”.

Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
Download Premium WordPress Themes Free
free online course
download intex firmware
Download WordPress Themes
lynda course free download