fbpx

Stanka Paraç Damjanoviq: OSHC-të dhe autoritetet lokale janë partnerët tanë të natyrshëm

(Teksti është publikuar si përmbajtje e sponsorizuar)

-

Stanka Paraç Damjanoviq, kryetare e Rrjetit Ballkanik për Demokracinë Lokale, trajnere dhe edukatore, ka përvojë shumëvjeçare profesionale si përfaqësuese e sektorit të OJQ-ve, që punon në tema të tilla si: zhvillimi i shoqërisë civile, edukimi qytetar, qytetari aktive dhe qeverisje e mirë në nivel lokal. Fusha kryesore e aktivitetit të saj lidhet me ngritjen e kapaciteteve, kërkimin dhe aktivitetet e ndërgjegjësimit që synojnë organizatat e shoqërisë civile dhe qeveritë lokale. Puna afatgjatë me agjencitë për demokraci lokale (LDA) është bërë frymëzim për inicimin e bashkëpunimit ndërkufitar dhe rajonal që lidh komunitetet lokale, angazhimin e ALDA-s në shkëmbimin ndërkulturor rajonal dhe politikbërjen me pjesëmarrje të zhvillimit lokal, duke krijuar vazhdimisht komunitet praktikash të mira.

Cilat janë pikat e forta të një rrjeti rajonal siç është BNLD?

Fuqia kryesore e BNLD është e dyfishtë: Agjenci të fuqishme dhe të qëndrueshme për demokraci lokale si anëtarë themelues të BNLD që e përbëjnë shtyllën kurrizore të rrjetit rajonal nga njëra anë, dhe vlerat dhe misionin e përbashkët që mbështesin qasjen dhe kontributin nga poshtë lart, reforma demokratike dhe afrimi me qytetarët nga i gjithë rajoni në procesin e integrimit në Bashkimin Evropian. Më shumë se njëzet vjet punë e përbashkët në arritjen e vlerave të përbashkëta është forca jonë shtesë, e cila ofron bazën për ndërtimin e kapaciteteve organizative dhe kujtesës specifike institucionale në fushën e decentralizimit dhe reformimit të sistemit të vetëqeverisjes lokale në Ballkanin Perëndimor.

Si aktor rajonal, cila është sfida e parë me të cilën do të përballeshit?

Fusha primare e veprimtarisë së BNLD-së lidhet me promovimin e parimeve të qeverisjes së mirë vendore, zhvillimin e qasjeve pjesëmarrëse dhe mekanizmave për pjesëmarrjen e qytetarëve në miratimin e politikave/vendimeve. Konsultimi publik në hartimin e politikave, qytetaria aktive, parimet e transparencës dhe llogaridhënies, zhvillimi lokal gjithëpërfshirës janë çështjet kyçe që ne i zgjidhim nëpërmjet një spektri të gjerë projektesh lokale dhe rajonale që angazhojnë pjesë të ndryshme të komunitetit lokal, me theks të veçantë te të rinjtë, gratë dhe grupet e margjinalizuara.

Misioni i BNLD është të forcojë bashkëpunimin midis shoqërisë civile dhe autoriteteve lokale. Cili mendoni se është çelësi i një bashkëpunimi të suksesshëm?

Besoj se bashkëpunimi ndërmjet shoqërisë civile dhe autoriteteve lokale është parakusht kyç për njohjen e organizatave të shoqërisë civile si partner relevant dhe i besueshëm në procesin e përgjithshëm të reformës. Për më tepër, OSHC-të dhe qeveritë vendore janë partnerë “natyrorë” dhe nxitës të promovimit të vlerave dhe standardeve të Bashkimit Evropian për qeverisje të mirë demokratike. Roli këshillues dhe monitorues i OSHC-ve me fokus të veçantë në zbatimin efektiv të masave për krijim të politikave krijon bazë solide për edukim të përhershëm për qytetari aktive dhe nisma qytetare që kontribuojnë në performancën me llogaridhënie dhe të përgjegjshme të autoriteteve publike lokale.

Për cilin nga aktivitetet tuaja krenoheni më së shumti?

Sigurisht që ka një sërë aktivitetesh që i kemi zhvilluar dhe zbatuar deri më tani në nivel lokal dhe rajonal. Ato kanë evoluar paralelisht me kapacitetin tonë organizativ për të menaxhuar dhe koordinuar projektet e bashkëpunimit lokal, ndërkufitar dhe rajonal.
Kështu, për shembull, rrjeti ALDA u angazhua në organizimin e një programi të madh të pajtimit rajonal në kuadër të projektit EU Instrument for Stability që po zhvillohet në Bosnje dhe Hercegovinë, Kroaci dhe Serbi. Regional Youth Compact for Europe është një tjetër histori suksesi për të cilën krenohemi. Kjo nismë bashkëpunimi shumëvjeçare që përfshin grupe rinore nga komunitete të ndryshme në ndërtimin intensiv të kapaciteteve dhe shkëmbim ndërkulturor është një nga iniciativat tona më të fundit kryesore që e vendos rrjetin tonë në hartën e OSHC-ve tematike rajonale relevante. Projektet Monumental 9 dhe CulTour kanë kontribuar në forcimin e mëtejshëm të kapaciteteve tona për pjesëmarrje kulturore të të rinjve dhe vlerësimin e trashëgimisë kulturore si burim të zhvillimit lokal.

Së fundmi, zhvillimi që kemi treguar në rrjetëzimin e OSHC-ve për një qeverisje më të mirë lokale na ka mundësuar krijimin e mjeteve të përshtatshme për pjesëmarrjen digjitale, mjetet e avokimit, mësimin onlajn dhe një qendër burimore për zhvillimin e shoqërisë civile, si dhe mekanizmat e pjesëmarrjes së qëndrueshme dhe iniciativat qytetare lokale.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.