„ТАВ Македонија“ вторпат го доби престижното признание на „Скајтракс“ (Светски аеродромски награди), со кое „Александар Велики“ е рангиран меѓу десетте најдобри аеродроми во Источна Европа.

Скопскиот аеродром годинава се најде на деветта позиција на листата од 10 аеродроми во Источна Европа, во категоријата најдобри аеродроми според регионот. Листата ја предводи аеродромот во Будимпешта, по што следуваат воздушните пристаништа во Талин, Киев, Рига, Белград, Тбилиси, Софија, Братислава, Скопје и во Варна.

Наградите „Скајтракс“ беа доделени на саемот за аеродромски услуги „Песинџер терминал експо“ (Passenger Terminal Expo), кој неодамна се одржа во германскиот град Келн.

„ТАВ Македонија“ ја заврши 2015 година со пораст од 22 отсто на вкупниот број патници на двата македонски аеродрома, „Александар Велики“ во Скопје и „Св. Апостол Павле“ во Охрид, достигнувајќи бројка од 1.560.381 патник.

Истовремено, вкупниот број на воздухопловни операции беше 15.510, со пораст од 11 отсто на годишно ниво.