Сириската опозициска активистика и нејзината ќерка – новинарка се пронајдени мртви во нивниот стан во источниот дел на Истанбул, јавија денеска турските медиуми.

Телата на шеесетгодишната Тела Арубе Баракат и нејзината 22-годишна ќерка Хала Баракат биле пронајдени од полицијата, откако нивни роднини пријавиле дека не можат да стапат во контакт со нив. Според турските агенции, соседите во зградата изјавиле дека двете жени биле најдени заклани.

Нивното семејство верува дека тие се убиени поради нивниот политички ангажман.

Тела Аруба Баракат се побуни против сирискиот режим во 1980-те, за време на мандатот на Хафез ал-Асад, а потоа и против неговиот син, актуелниот сириски претседател, Башар ал-Асад.

Нејзината ќерка, Хала Баракат работела за порталот „Ориент њуз“, како и за програмата на англиски јазик на турската државна телевизија – ТРТ.