Во Обвинителството го раскажав настаните што се случија во Собранието и дека тој ден луѓето присутни таму, особено пратениците, беа цел на еден крвнички напад, за некои од нив и да го изгубат животот, изјави Радмила Шекеринска, заменик-претседателката на СДСМ, при излегувањето ОЈО, каде што денеска даваше исказ за насилните случувања на 27 април во Собранието.

– Ги кажав сите информации што се однесуваат на двојниот напад што го претрпев. Овие настани, мислам дека долго време ќе останат во нас, како потсетување за тоа што сè може да се случи кога насилници не сакаат да ја предадат власта. Пораката што сакам и денеска да ја упатам до Јавното обвинителство на Република Македонија е дека е неприфатливо кога група насилници ги напаѓаат нашиот живот, здравје, егзистенција, не само како пратеници, туку, пред сè како граѓани на оваа држава. Кога нè напаѓаат со тешки предмети, кога нè напаѓаат за да не убијат, не може единственото дело за кое ќе се процесираат, да биде учество во толпа – рече Шекеринска.

Според Шекеринска, доколку ОЈО продолжи да ги минимизира сериозните напади, ќе стане соучесник во политичкото насилство.