Два „Волби“ полначи за електрични и хибридни возила се деновиве поставени на локации во строгиот центар на градот и се очекува наскоро да бидат ставени во функција.

Со тоа, проектот „Е-мобилност“ пристигна и во Охрид, со заложби на Општина Охрид и ЕВН Македонија. Сега се врши брендирање на станиците и нивно одбележување по што ќе бидат ставени  во функција.

Полнењето со струја од овие полначи, како и од другите што на повеќе места во државата ги постави ЕВН Македонија, ќе биде бесплатно до крајот на годинава.

-За електронските полначи едноставно ви е потребна картичка од ЕВН. Го паркирате вашето електрично возило бесплатно на еден од назначените паркинзи за полнење, потоа се регистрирате со картичката и го поврзувате вашиот автомобил со полначот. Тоа е тоа. Потрошената електрична енергија ќе ви дојде во вашата месечна фактура – објасни Штефан Петер претседател на Управниот одбор на ЕВН Македонија.

Со цел да се стимулираат охриѓани да купуваат електрични и хибридни возила, кои не загадуваат или загадуваат многу помалку од возилата со мотори со внатрешно согорување, Општина Охрид, со одлука на Советот, овозможи бесплатно паркирање за сопствениците на вакви возила на целата територија на Охрид во текот на целата година.