Набљудувачката мисија на ОБСЕ/ОДИХР ќе ги покрива претстојните претседателски избори со вкупно 279 набљудувачи. Ќе има главен тим од 11 експерти со седиште во Скопје и 18 долгорочни набљудувачи кои од 20 март ќе бидат распоредени во девет тима низ целата држава, соопшти денеска на прес-конференција шефот на набљудувачката мисија, Корин Јонкер.

ОДИХР дополнително ќе побара од земјите членки на ОБСЕ да обезбедат 250 краткорочни набљудувачи кои ќе дојдат неколку дена пред изборите.

Јонкер истакна дека ќе го набљудуваат изборниот процес не само на денот на изборите туку и периодот пред, за време, и по денот на изборите. Ќе се следи администрирањето на изборите, кампањите на кандидатите и нивното финансирање.

– Не сме заинтересирани за резултатот, туку за квалитетот на изборниот процес и секој гласач, да гласа слободно и транспарентно – рече Јонкер.

Од ОБСЕ/ОДИХР ќе објават извештај ден пред изборите, а по изборите ќе има прес-конференција и прелиминиран извештај. Конечниот извештај ќе биде објавен неколку месеци по изборниот процес, кој ќе содржи препораки до властите за областите на кои треба да се работи.