fbpx

Мета факт: Нема комунални полицајци во општините, а законот не е готов и по четири години

Според Програмата на Владата, комуналната полиција требаше да ги надополни инспекциските служби и еко патролите со цел да се зајакне контролата врз сите кои загадуваат

-

Воведувањето на комунална полиција во општините, која ќе се грижи за локалниот комунален ред, чистота и зачувување на животната средина, останува ветување кое нема да биде исполнето во мандатот на оваа Влада. Иако оваа нова служба беше предвидена во Програмата на Владата 2020-2024 во делот за животна средина како проект кој ќе започне да функционира уште во 2021 година, сепак, ниту три години подоцна, на улиците нема комунални полицајци. Не е готов ниту законот што би ги регулирал правата и обврските на оваа нова служба, а првичната законска верзија е заглавена во бесконечни административни процедури и префрлања на надлежности.

Од тука, може да заклучиме дека ова ветување е неисполнето.

Според Програмата на Владата, комуналната полиција требаше да ги надополни инспекциските служби и еко патролите со цел да се зајакне контролата врз сите кои загадуваат.

„Ќе предложиме закон со кој ќе се формира комунална полиција на локално ниво, со која ќе можат досегашните комунални инспектори и Еко патроли заеднички да преземаат мерки за сторителите на штетните активности: одлагање на отпад на места кои не се предвидени за тоа, создавање на диви депонии од градежен и мешан комунален отпад, палење на гуми и останати високоштетни материи, палење и уништување на контејнери и сл. со мандатни казни. Комуналната полиција ќе почна да функционира во 2021“, стои во Програмата.

Министерката за животна средина Каја Шукова минатата година рече дека чистењето на дивите депонии по општините е бесцелно, доколку тие повторно се создаваат. Таа посочи дека е потребно да се воведе комунална полиција која ќе може на лице место да изрекува казна на овие сторители.

Од Министерството за животна средина потврдуваат дека законот за комунална полиција сè уште не е готов и дека треба да се работи на конечната верзија.

„Во однос на воведувањето на комуналната полиција постои драфт верзија на концептот на Законот, а ќе се доработува во рамките на техничката помиш во проектот за отпад од ЕБРД“, посочуваат од Министерството.

Воведувањето на комунална полиција ќе значи давање право на општините да изрекуваат мерки и да преземаат активности за почитување на комуналниот ред, јавната хигиена, заштитата на зеленилото, водите, јавните површини, загадувањето на воздухот и почвата, одлагање на отпадот, одржување и безбедност на настаните од локално значење, заштита на имотот и објектите во сопственост на единиците на локалната самоуправа и имотот и објектите на установите основани од локалната власт. Комуналните полицајци ќе можат и да помагаат кога општинските инпектори ќе вршат инспекциски надзор.

Закон за комунална полиција е долгогодишно барање на ЗЕЛС, велат во Заедницата на единици на локалните самоуправи, и посочуваат дека минатата година првичната верзија изработена од Град Скопје на нивна иницијатива била дополнета со мислења и од општините.

„ЗЕЛС и градоначалниците за оваа иницијатива во разни прилики досега ги имаат запознаено повеќето министри во Владата од каде е добиена начелна поддршка за ваква нова надлежност на општините, но е потребно усогласување со останатите прописи што се во сила во нашето законодавство. По опсежна дискусија на седница на Управниот одбор на ЗЕЛС во ноември минатата година, беше заклучено да се формира работно тело од градоначалници и професионални лица од администрацијата од општините Крива Паланка, Ѓорче Петров, Куманово, Центар, Студеничани, Охрид, Бутел, Чаир и Град Скопје, посочуваат од ЗЕЛС.

Велат дека побарале членови да номинираат и министерствата за  внатрешни работи, транспорт и врски, локална самоуправа и од  Секретаријатот за законодавство, но формирањето на работната група заради изборите ќе се одложи за неколку месеци.

„Работната група ќе треба да ги утврди сите правни пречки за ваква нова надлежност за локалната самоуправа и да предложи одредби за понатаму да се изменат, дополнат или усогласат поединечните прописи што се на сила“, велат од ЗЕЛС.

Освен Владата, можноста за воведување комунална полиција во своите програми предвидоа и многу градоначалници, меѓу кои и градоначалникот на скопската општина Аеродром, Тимчо Муцунски. Од оваа Општина велат дека за реализација на ова ветување ги очекуваат потребните законски измени.

„Ве информираме дека за реализација на проектот „Еко Полиција“, неопходни се законски промени и во таа насока истите како проект се подготвуваат на ниво на повеќе општини, преку Заедницата на единици на локалната самоуправа (ЗЕЛС)“, стои во одговорот од Аеродром.

ИЗВОРИ:

Програма на Владата за заштита на животна средина за периодот 2020-2024, проверено на 26.03.2024

Тимчо Муцунски, Мојата програма за Аеродром во 90 секунди, проверено на 26.03.2024

360stepeni.mk Шукова: Се размислува за воведување комунална полиција, но потребна е и поголема свест, проверено на 26.03.2024

Мета.мк Граѓаните сè уште чекаат воведување на комунална полиција проверено на 26.03.2024

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

Лага е дека САД финансираат украински нацисти

Тврдењата дека САД финансирале украински нацисти, а Путин исправал некакви неправди во Украина и почнал операција за денацификација, се неточни и имаат за цел само да ја оправдаат руската воена агресија....