fbpx

Малолетниците и повозрасните од 67 години ќе имаат право да се движат како и другите граѓани, одлучи Уставен суд

-

Уставниот суд контра препораките на Комисијата за заразни болести. Судиите на денешната седница времено ја запреа одлуката за посебен режим за движење на лицата помлади од 18 години и на повозрасните од 67 години, која што Владата ја донесе заради заштита од корона вирусот. Со оваа одлука на Судот, овие категории ќе можат да се движат како и останатите граѓани од 5 до 19 часот.

„Уставниот суд по одржаната 14. седница поведе постапка за оценување на уставноста на член 1 точки 2 и 3 од Одлуката за изменување на Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата и донесе решение за запирање на извршувањето на поединечни акти или дејствија што се преземени врз основа на Одлуката чија уставност ја оценува согласно член 27 став 1 од Деловникот на Уставниот суд на Република Северна Македонија,“ се вели во одлуката на Судот.

Владата, а по препорака на Комисијата за заразни болести, одлучи помладите и повозрасните граѓани да имаат право на различно време на движење, за да се избегне ризикот од пренос на корона вирусот. Помладите лица можат да бидат асимптоматски носители, и во тој случај, тие можат да го пренесат вирусот на ризичните категории на граѓани.

Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
download udemy paid course for free
download coolpad firmware
Download Nulled WordPress Themes
lynda course free download