fbpx
Таг: уредба

таг: уредба

Ќе биде прогласена енергетска криза, но нема да има рестрикции на струја

Прашањето за воведување на енергетска кризна состојба во земјава ќе се најде на следната владина седница во вторник. Министерот за економија Крешник Бектеши вчера најави дека ќе биде прогласена ваквата состојба, со цел да може да се вбризгаат буџетски средства во енергетските компании ЕСМ и МЕПСО, да се зголеми нивната ликвидност, за да може да се интервенира во увозот...

САД уште не кажуваат кој од Северна Македонија се најде на новата црна листа

САД сè уште не најавуваат нови имиња опфатени со извршната наредба на претседателот Џо Бајден, изјави за Гласот на Америка портпаролот на Стејт департментот Нед Прајс, одговарајќи на прашањето кога би биле ставени на црна листа потенцијално нови лица. „Но, оваа алатка ќе ни озвозможи да ги адресираме најитните закани за стабилноста и напредокот на демократските институции“, рече Прајс. Тој додаде...

По 7 месеци зголемени акцизи, екстра-лесното масло повторно поевтино за 11 денари од дизелот

Од вечерва на полноќ престанува важноста на Уредбата со законска сила за примената на Законот за акцизи за време на вонредна состојба, со што во сила стапува Законот за акцизи. Поради тоа, Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ) соопшти дека е извршено усогласување со Законот, на веќе претходно донесената одлука од 18 јануари годинава, за највисоките малопродажни...

Радио станиците бараат АЕК да ги ослободи од плаќањето на радио фреквенции за годинава

Радио станиците од земјава бараат Агенцијата за електронски комуникации (АЕК) да ја испочитува владината одлука за ослободување од плаќање фреквенции кон АЕК, како дел од помошта на медиумите за состојбата со ковид-19. Од Асоцијацијата на приватни електронски медиуми на Македонија (АПЕММ) бараат АЕК да ги сторнира сите фактури, да излезе во пресрет на медиумите и да ја почитува одлуката...

Владата ја изедначи цената на акцизата на екстра-лесното масло со онаа на дизелот

Владата на вчерашната седница донесе одлука за изедначување на акцизата на екстра-лесното масло за домаќинство со акцизата на дизел горивото. Таа донесе изменување и дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за акцизите за време на вонредна состојба, со кои се изедначи акцизата на маслото за греење со акцизата на дизелот, кој се користи како погонско...

Владата со уредба им пропиша на операторите задолжително реемитување на телевизиските програми

Владата на вчерашната седница донесе измени и дополнувања на Уредбата со законска сила за примена на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги за време на вонредна состојба. Заради обезбедување на соодветни услови за информирање на јавноста во овој период на прогласена пандемија, со оваа Уредба е определена обврска за задолжително реемитување на програмските сервиси кои се веќе пријавени...

Милорад Милојевиќ, Радио Слободна Европа: Новинарите во БиХ веќе остануваат без работа поради пандемијата

Епидемијата на ковид-19 во повеќе аспекти влијаеше на новинарите, кои претставуваа врска помеѓу здравството и јавноста во текот на кризата. Јавноста будно следеше сè што има врска со пандемијата, не обрнувајќи внимание на оние кои тие информации секојдневно им ги пренесуваат. Истовремено, новинарите на своите работни задачи честопати беа изложени на епидемијата и беа без соодветна заштита. Оваа професија...

Владата го продолжи работното време на угостителските објекти, а ги скрати парите за партиите

На вчерашната 70-тата седница, Владата донесе неколку одлуки, меѓу кои и тргање на ограничувањето на работното време на кафетериите и рестораните до 22 часот, па откако одлуката ќе биде објавена во „Службен весник“, угостителските објекти ќе почнат да работат по нормалното работно време одредено во нивните лиценци за работа. На предлог на Министерството за правда, драстично се скратени парите за...

А1 и Телеком се вклучија на протестот, од недела сите оператори со времени прекини на ТВ програмата

Од недела (21 јуни), кабелските оператори во земјава ќе почнат со времени прекини на реемитувањето на домашните и странските телевизиски канали, со исклучок на Македонската телевизија (МТВ). Операторите тврдат дека протестот е поради неодржливата правна рамка и неприменливите, неодржливи и спротивни на ЕУ директивите измени на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ЗААВМУ), што беа донесени од Собранието...

Општина Струга против владината уредба за враќање на плажите во првобитна состојба

Општина Струга ќе поднесе иницијатива пред Уставниот суд против владината уредба за отстранување на објектите и на урбаната опрема од плажите на Охридското езеро. Тие се против ваквата одлука на владата, со која закупците треба да ги вратат плажите во првобитната состојба. На предлог на Министерството за транспорт и врски, Владата вчера ја дополни Уредбата со законска сила за...

По телевизиите, и радијата добија владина помош за справување со корона кризата

На вчерашната владина седница беше донесена и уредба за начинот на користење на радиофреквенциски опсези за време на вонредна состојба, со која на радиодифузерите, кои обезбедуваат радио емитување (радија), врз основа на издадено одобрение за користење на радиофреквенции во радиофреквенцискиот опсег 87.5-108 MHz, нема да им се наплати годишниот надоместок за 2020 година. „Радијата кои до денот на влегувањето во...

Владата ќе ги субвенционира придонесите за социјално за медиумските работници за три месеци

Владата на вчерашната седница донесе Уредба со законска сила за субвенционирање на придонесите од задолжително социјално осигурување за вработени во медиумите. Со уредбата се уредуваат условите, начинот и постапката на субвенционирање на исплата на придонеси од задолжително социјално осигурување за вработените во медиумите кои работеле и известувале за надминување на состојбата со ковид-19 за време на вонредната состојба, за...

Лицата кои останаа без работа, два месеца ќе добиваат по 50 отсто од последната плата

Лицата кои останале без работа во периодот од 11 март до 30 април годинава, без разлика колку време биле во работен однос, можат да остварат право на паричен надоместок во висина од 50 отсто од месечна нето плата што работникот ја примил во последниот месец. Висината на платата не може да биде повеќе од 80 отсто од последната, просечна,...

Владата донесе Уредба со која се регулира породилното отсуство за време на траење на мерките

Мајките кои се на породилно отсуство не мора да се вратат на работа сè додека траат времените мерки, информираат од Министерство за труд и социјална политика (МТСП). „За да се обезбеди заштита и грижа за децата, Владата донесе Уредба со законска сила за примена на Законот за работните односи (“Сл. весник на РСМ” бр. 90), во која со членот 4...

МВР им ги продолжи дозволите и визите за престој на странците до 31 август

Владата донесе нова Уредба со законска сила за примена на Законот за странци за време на вонредна состојба, како и за периодот по престанокот на вонредната состојба. „Наведениот пропис претставува дополнување на Уредбата со законска сила донесена на 20 март и со истата се продолжува периодот на престој на странци на кои за време на вонредната состојба, им истекол краткорочен...

Малолетниците и повозрасните од 67 години ќе имаат право да се движат како и другите граѓани, одлучи Уставен суд

Уставниот суд контра препораките на Комисијата за заразни болести. Судиите на денешната седница времено ја запреа одлуката за посебен режим за движење на лицата помлади од 18 години и на повозрасните од 67 години, која што Владата ја донесе заради заштита од корона вирусот. Со оваа одлука на Судот, овие категории ќе можат да се движат како и останатите...

Откако си ги добија платите назад, судиите ќе издвоеле 20 отсто во фондот за справување со короната

Откако Уставниот суд привремено го запре извршувањето на владината уредба за исплата на минимални плати за судиите за април и мај, од Здружението на судии денеска велат дека тие ќе издвојат најмалку 20 отсто од нивните полни плати за април и мај на сметката на Солидарниот фонд за справување со вирусот Ковид-19. Од Здружението на судии се задоволни од фактот...

Уставниот суд им ја врати полната плата на функционерите, судиите и обвинителите, Владата негодува

Уставниот суд на денешната седница одлучи привремено да го запре извршувањето на три уредби на владата во период на вонредната состојба. Станува збор за уредбата со која сите избрани, именувани и назначени лица во јавниот сектор ќе добиваат минималец од 14.500 денари како месечна плата за април и мај. Ова значи дека извршувањето на уредбата е запрено, поради тоа...

ТИ Македонија: Кризните уредби на Владата носат голем ризик од корупција

Антикорупциската организација „Транспаренси Интернешенел - Македонија“ побара Владата и сите други надлежни институции и органи да доставуваат навремени извештаи за постапувањето по уредбите што ги донесува владата, порачувајќи дека тие со себе носат многу висок ризик за корупција. ТИ Македонија порача дека ќе го следи спроведувањето на уредбите, преку правото што го дава Законот за слободен пристап до информации од...

Синдикатот на пожарникари на Град Скопје бара изземање од ограничувањето за додатоци на плата

Синдикатот на пожарникари на Град Скопје реагира на уредбата со која се врши ограничување на исплатата на додатоците на плата за април и мај и бара пожарникарите да бидат изземени од неа. Синдикатот во соопштение наведува дека се свесни за состојбата во која се наоѓа државата, но сметаат дека пожарникарите имаат несоодветен третман. – Бараме да ни биде удоволено нашето барање...

МИМ го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“

Македонскиот институт за медиуми го објави конкурсот за новинарските награди „Никола Младенов 2022“ во кој ќе бидат доделени три годишни награди во категориите најдобра истражувачка сторија, најиновативен новинарски производ...