Жител на селото Голем Папрадник, Дебарско, доби кривична пријава за предизвикување општа опасност, бидејќи копал околу два бетонски столба на далновод и ја нарушил нивната стабилност.

Полициската станица од Дебар го товари 69-годишниот Д.Д. дека во изминатите месеци, кај местото Парешки кории, во близина на селото Баланци, неовластено извршил ископ околу два бетонски столба за пренос на електрична енергија од 10-киловолтен далновод, од кој со електрична енергија се напојуваат општина Центар Жупа, неколку индустриски капацитети, како и селата во регионот.

Со тоа, вели полицијата, пријавениот значително ја нарушил стабилноста на бетонските столбови, со што можел да го доведе во опасност и нормалното снабдување со електрична енергија на корисниците во целиот регион.