Хеликоптерот „Инџенуити“ ја испрати првата фотографија во боја од Марс

Фото: NASA/JPL-Caltech

Хеликоптерот „Инџенуити“ а испрати првата фотографија во боја од површината Марс, направена 5,2 метри над површината.

„Инџенуити“ со својата камера успеа да ја направи фотографијата за време на вториот успешен тест за лет, а на неа може да се видат разни детали и траги од роверот „Персеверанс“.

НАСА претходно објави изработена фотографија на НАСА која визуелно ги покажа температурните разлики на Марс. Од националната аеронаутичка и вселенска управа на САД објавија и аудио снимки од површината на Марс.