Активистите од Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“, бараат средба со претставници на локалната самоуправа од Охрид за, како што велат, да се отвори соработка за наоѓање решенија за одржлив развој на Охрид.

Минатата година „Еко-свест“ имаше средби со граѓански иницијативи, со домашни и со странски експерти.

„Се надеваме на средба и наоѓање решенија за развој на овој регион од исклучително природно и туристичко значење, кои ќе бидат прифатливи и исплатливи за сите засегнати страни“, велат од „Еко-свест“.

Оттаму потсетуваат на едно од решенијата што ги даде проф. д-р Стефан Бужаровски од Универзитетот во Манчестер, во однос на одржливиот транспорт во националниот парк Галичица, кој смета дека треба да се примени модел за еколошка одржливост, кој ќе ги задржи туристите на територијата на националниот парк.