Според Движењето за реформи на ДПА, тешката состојба на Албанците во Македонија се докажа преку аферата „Телеком“, со објавените докази во судот во Њујорк за првите луѓе на ДУИ, Али Ахмети и Муса Џафери.

Според движењето, специјалниот обвинител, за кој моментално се водат преговори, нема да ја искорени олигархијата, која има длабоки корени во домашните судови, а во која е вклучена и ДУИ.

– Како што се гледа, 2,5 милиони евра е цената за предавството на идеалот на ОНА, а исто толкава е и цената на неимплементирање на Охридскиот договор. Бараме во Македонија да има специјални европски судови, кои би можеле да го решат криминалот во земјава – изјави Наим Бајрами, член на централното раководство на Движењето за реформи на ДПА.

Од Движењето за реформи на ДПА сметаат дека само албанскиот народ може со својот глас да ја казни владејачката ДУИ.

– Ние не очекуваме системот, кој бил и сè уште е средство за купување на слободата на Албанците, да ги казнува своите клиенти Али Ахмети и Муса Џафери. Очекуваме Албанците во Македонија да им го свртат грбот и да ги казнат тие што ја продадоа нашата крв за 5 милиони евра – изјави Бајрами.

Според Движењето за реформи на ДПА, молчењето на ДУИ за аферата „Телеком“, за која во јавноста не излегоа со ниту една изјава, е уште еден доказ и потврда за наведената афера, во која се вклучени првите луѓе на владејачката ДУИ.