fbpx

АВМУ: Повикувањето на одговорност за „негативно мислење“ може да доведе до медиумска самоцензура

-

По Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ), и Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (АВМУ) реагира на Предлог-Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета, кој се наоѓа во прва фаза на читање во Собранието на РСМ.

Тие потенцираат дека повикувањето на одговорност за изразено „негативно мислење“, на начинот на којшто е дефинирано, е спротивно на сите демократски практики и може да предизвика медиумско самоцензурирање.

„Можноста за санкционирање поради искажано негативно мислење остава простор за злоупотреба и казнување на медиумските професионалци. Новинарите се гласот на јавноста и тие честопати при вршење на својата работа упатуваат критика за одредени политики или појави во општеството и на тој начин поттикнуваат јавна дебата и придонесуваат за поголема одговорност, отчетност и транспарентност на претставниците на власта“, се наведува во соопштението на АВМУ.

Од Агенцијата велат дека правото на слобода на изразување е уставно загарантирано право и истото е гарантирано и со Европската конвенција за заштита на човековите права. Ова право ги опфаќа слободата на мислење и слободата на примање и пренесување информации или идеи, без мешање на јавната власт.

Инаку, и ЗНМ вчера реагираа дека од предложениот Закон за клевета и навреда ќе треба да се избрише делот во кој е наведено дека ќе се одговара и за изразување на „негативно мислење”.

Амбасадорот на Обединетото Кралство за почетокот на реализацијата на Меѓународната стратегија за жените и девојките 2023-2030 

Понекогаш се чини дека борбата за родова еднаквост станува сѐ потешка и потешка. Жените во Иран се малтретирани поради начинот на којшто се облекуваат, девојките во Авганистан се спречени...
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
udemy paid course free download
download karbonn firmware
Free Download WordPress Themes
udemy paid course free download