Албански демонстранти го блокираа патот кон остатоците од манастирот посветен на успението на Пресвета Богородица, а за каде беше најавена богослужба за христијанското население во тој дел од Косово.

Полицијата се судри со група од неколку стотини Албанци, кои го блокираа патот по кој 150 раселени Срби се упатија на литургија до местото Мушутиште кај Сува Река.

Повредени беа неколку лица, меѓу кои полицајци, а уапсени се дваесетина лица кои го блокирале патот.

По четири часа чекање, трите автобуси не успеаја да стигнат до црквата и со придружба на косовската полиција се вратија назад затоа што е утврдено дека не постојат безбедносни услови Србите да дојдат до манастирот.