!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

За седум години ќе се судрат две црни дупки


       
Илиноис, 23 април, 2015 - 12:36 (META) 

Научниците од универзитетот во Илиноис ја направиле првата 3Д-симулација на судир на две големи црни дупки. Научниците, повикувајќи се на податоци од други истражувања, наведуваат дека таквиот судир би можел да се случи за седум години.

За да ја направат симулацијата поверодостојна, научниците ја користеле теоријата на релативноста на Алберт Ајнштајн.

Доктор Стјуард Шапиро, професор по физика од Универзитетот „Илионоис“, ја претставил анимацијата на состанокот на Американското здружение на физичари.

– Нашите симулации на бинарните црни дупки кои се спојуваат на магнетниот диск ни овозможуваат во вселените да ѕирнеме настани за кои астрономите веруваат дека се случуваат во далечните галаксии – вели Шапиро.

Симулацијата доаѓа во вистинско време бидејќи во март годинава се пронајдени докази за постоење на две црни дупки што ќе се судрат. Оваа анимација и откривањето на двете црни дупки би можеле да ја расветлат големата мистерија која во моментов постои за црните дупки.

https://www.youtube.com/watch?v=m1MJPjhOa1w