!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Во Албанија од грип починале четири лица


       
Тирана, 7 јануари, 2017 - 11:33 (META) 

Грипот во Албанија усмрти четири лица кои биле хронично болни, јавуваат албанските медиуми.

– Регистрирани се четири жртви на грипот. Станува збор, главно, за хронично болни лица. Компликациите од грипот може да предизвикаат фатални последици по животот, при што најризична група се хронично болните, односно лицата што боледуваат од хронична пневмонија, кардиоваскуларни заболувања и од дијабет – вели пневмологот Арјан Мезини.

До 31 декември, како што изјави Мезини, во Албанија се забележува зголемен број лица заразени од грип, а се очекува овој број нагло да се зголеми во следните две недели.

Според официјалните статистички податоци, во Албанија има повеќе од 20.000 заболени од грип, но се претпоставува дека нивниот број е многу поголем, имајќи предвид дека дел од болените се лекуваат во домашни услови или со лекарства што ги добил некој член од нивното семејство.

Албанските власти неделава ги затворија училиштата и градинките поради грипот, ниската температура и снегот.