Турција ќе дава помалку пари во буџетот на Советот на Европа


       
Брисел, 9 ноември, 2017 - 9:30 (META) 

Турција одлучи да ги намали средствата кои ги донира во буџетот на Советот на Европа, соопшти генералниот секретар на организацијата, Торбјорн Јагланд.

– Добивме писмо од министерот за надворешни работи Мевлут Чавушоглу во кое не информира дека Турција повеќе не сака да биде голем финансиер. Турција сака повторно да дава редовен приход, но таа треба да ни прецизира кога одлуката ќе биде применета – рече Јагланд, додавајќи дека не му се познати мотивите на Анкара.

Турција ја следи Русија, која во јуни престана да дава придонес во буџетот на Советот на Европа, протестирајќи против критиките на оваа паневропска институција која е задолжена за мониторинг на заштитата на човековите права во 47 земји членки.