ВМРО-ДПМНЕ: Убијците на Мартин Јанушев имаат заштита од највисокиот врв на власта


Скопје, 17 ноември, 2017 - 19:52 (META) 

„Никој 15 дена не знае ни каде се наоѓа, ни кој му помогнал да избега на убиецот на Мартин Јанушев. Така е затоа што очигледно криминалците инволвирани во оваа егзекуција имаат заштита од највисокиот врв на власта. Така е затоа што криминалците беа ослободувани и обработуваа за СДСМ и сега институциите се блокирани и не смеат да ги гонат“, вели ВМРО-ДПМНЕ во реакција на денешната изјава на министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, дека е познат идентитетот на убиецот.

„На Оливер Спасовски му беа потребни две недели да излезе со некакво име за наводниот сторител на ладнокрвното убиство и да ја убедува јавноста дека токму за него имал „несоборливи докази“. Оливер Спасовски нема несоборливи докази, туку си ја има само мувата на капата затоа што убиецот и сите негови помагачи се шетаат слободно и ја поминаа границата благодарение на помошта што им беше дадена, а целата јавност во рок од половина час знаеше кој е сторител“, се вели во соопштението.


Спасовски и Македонскиот полициски синдикат договориле работни групи за платите


Скопје, 15 ноември, 2017 - 16:06 (META) 

На денешната работна средба на министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски со делегација на Македонскиот полициски синдикат, предводена од претседателот Ацо Антовски, било договорено заедничко решавање на проблемот со платите, соопшти МВР.

Спасовски и Антовски се договориле заради ветеното усогласување на платите на вработените во МВР со платите на вработените во сродните институции во државата и полициите во опкружувањето, во најбрз рок да се направи анализа на состојбите во министерството. Потоа би се договарале начинот и условите за продолжување на процесот на усогласување.

Исто така, договорено било да се формираат заеднички работни групи за изготвување на нова листа на плати за вработените во МВР, како и изнаоѓање на начин за исплата на сите парични побарувања на вработените по било којa основa, за да се избегнат евентуални судски спорови и трошоци.

На средбата со делегацијата на Македонскиот полициски синдикат, министерот Спасовски рекол дека се преземаат активности за набавка на униформи и чизми што, како што велат од Mинистерството, не се случило речиси една деценија. Тој порачал и дека за секое барање или предлог на Синдикатот, раководството на Министерството е подготвено за разговор и изнаоѓање на решенија.


Македонскиот полициски синдикат бара Владата да ги зголеми платите на полицајците


Скопје, 3 ноември, 2017 - 14:26 (META) 

Македонскиот полициски синдикат (МПС) денеска побара да се зголемат платите на македонските полицајци според одлуката на Владата од април 2015 година. Со  неа првично платите на вработените во Министерството за внатрешни работи (МВР) беа усогласени со платите во другите сродни институции, но досега не биле исплатени другите две предвидени зголемувања од пет отсто за вработените во МВР.

Синдикатот, констатирајќи дека во предлог-буџетот на Република Македонија за 2018 година не се предвидени пари за да се исплатат тие зголемувања, бара ветените зголемувања да им се исплатат на полицајците до крајот на годинава или да се направат измени на буџетот за следната година со кои би се овозможило тоа.

МПС истовремено алармира дека основната плата од 16.000 денари за помлад полицаец е најниска во регионот.

Синдикатот бара средба со премиерот, министерот за финансии и со министерот за внатрешни работи за да ги изложи своите аргументи за барањето, а во спротивно навестува дека е можно да се организира и штрајк. МПС побара поддршка и од другите полициски синдикати.


Спасовски со италијанскиот колега Минити договарал проширување на соработката


Трст, 24 октомври, 2017 - 15:45 (META) 

Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, денеска во Трст, Италија, се сретнал со министерот за внатрешни работи на Италија, Марко Минити, при што се разговарало за продлабочување на соработката меѓу двете министерства.

Како што соопшти македонското Министерство за внатрешни работи (МВР), двајцата министри констатирале дека соработката меѓу двете министерства е одлична, а особено значајна во областа на борбата против трговијата со дрога, при што претставници од македонското МВР присуствуваат на обуки за борба против трговијата со дрога, главно во Централната дирекција за борба против дрога во Рим, Италија.

„Двајцата соговорници искажаа подготвеност и за продлабочување на соработката, особено во областа на организираниот криминал и на финансиските истраги.  Министерот Минити ја нагласи безрезервната поддршка од Република Италија за реформите во Република Македонија“, се вели во соопштението од МВР.

Министерот Спасовски вчера и денеска во Трст учествува на завршната министерска конференција за проектот „Борба против организираниот криминал: Меѓународна соработка во кривичното право“.


Спасовски: Најважно е граѓаните слободно да ја изразат својата волја на изборите


Куманово, 15 октомври, 2017 - 16:01 (META) 

Министерот за надворешни работи, Оливер Спасовски, во изјава за медиуми откако гласаше на локалните избори, рече дека најважно е граѓаните слободно да ја изразат својата волја на изборите.

– Најважно од сè е граѓаните на Република Македонија да можат денеска самостојно да ја донесат својата одлука. Да имаат можност без притисоци, без закани и уцени да го остварат своето гласачко право. Апелирам до граѓаните на еден достоинствен начин да покажеме дека и овој ден ќе даде придонес кон реформите во македонското општество – рече Спасовски.

Тој нагласи дека за Република Македонија е многу важно да покаже дека има капацитет да организира фер и демократски избори и дека за тоа треба свој придонес да дадат и политичките партии.


Кој и под кои услови во Македонија може да нареди прислушување на дипломати


Скопје, 23 август, 2017 - 9:34 (META) 

Прислушувањето на странски дипломати, во чии редови без исклучок има и разузнавачи, според Законот за следење на комуникации се врши на барање на министрите за внатрешни работи и за одбрана, а го одобрува судија на Врховен суд.

Во Законот за следење на комуникациите условите и постапката за прислушување е уредена во две глави. Едната се однесува на сторители на кривични дела, а другата (Глава 3) на услови и постапка за следење на комуникациите за заради заштита на интересите на безбедноста и на одбраната на земјата, под која, наверојатно може да се стават евентуалните „законски“ следења на комуникациите на странските претставници.

Во тој случај, според членот 29 од Законот, судот може да нареди следење на комуникациите кога постојат основи на сомневање дека се подготвува извршување на кривично дело против државата, против вооружените сили или против човечноста и меѓународното право.

„Освен во случаите од ставот 1 на овој член, судот може да нареди следење на комуникациите и кога се подготвува, поттикнува, организира или учествува во вооружен напад против Република Македонија или во онеспособување на нејзиниот безбедносен систем да ги врши своите функции, кога на друг начин не можат да се обезбедат податоци за таквата активност или нивното обезбедување би било сврзано со поголеми тешкотии за да се спречи извршувањето на кривичното дело, вооружениот напад или онеспособувањето на безбедносниот систем“, стои во членот 29.

Барањето за донесување наредба за прислушување може да поднесе:

  • Министерот за внатрешни работи
  • Министерот за одбрана

или

  • Лице овластено од нив.

Барањето се доставува до:

  • Државниот јавен обвинител
  • Тој потоа го поднесува до судија на Врховниот суд кој дава наредба за прислушување
  • Судијата може да дозволи следење на комуникациите не подолго од шест месеци.

Сето ова се однесува на домашното законодавство, а однесувањето на дипломатите и на органите во земјата во која службуваат е уредено и со Виенската конвенција која го штити нивното дејствување на „туѓа“ територија.

По повлекувањето на целокупниот персонал од амбасадата на Србија во Македонија на итни консултации во Белград, српските власти соопштија дека тоа е направено бидејќи имало докази за „многу офанзивни разузнавачки активности против органите и институциите на Србија во Македонија“. Српските медиуми објавија дека српските дипломати во Македонија биле следени, прислушувани и застрашувани од македонските служби.

На ваквите тврдења, министерот за надворешни работи, Никола Димитров на прес-конференција изјави дека Владата ниту имала намера, ниту пак дала наредби да се вршат разузнавачки активности против и на штета на некоја од соседните држави, вклучувајќи ја и Србија и дека чекаат официјални информации од Белград за ваквите тврдења.


Нухиу: Ќе се обидам сите граѓани да бидат задоволни од мојата работа


Скопје, 29 декември, 2016 - 15:50 (META) 

Свесен за периодот во кој ќе раководам со Министерството за внатрешни работи, ќе направам максимални напори со ова решение да бидат задоволни сите граѓани на Македонија, без оглед на нивната национална, верска, партиска и социјална припадност, изјави Агим Нухиу при преземањето на министерската функција од досегашниот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски.

– Нашето општество има потреба од силна поддршка, како од аспект на концептот за безбедност во земјата, така и од аспект на човечко достоинство. Не може да се казнуваат престапниците на законот со нивно деградирање, туку со соодветни институционални мерки, како што не може да се одбрани безбедноста на земјата со кршење на човековите права, туку со законски оперативни дејства. Функционирањето на правната држава и владењето на правото претставуваат еден голем предизвик – изјави Нухиу.

Нухиу, кој е кадар на ДУИ, е првиот Албанец што доаѓа на позицијата министер за внатрешни работи.

Со објавувањето на конечните резултати од изборите од страна на Државната изборна комисија (ДИК), им заврши мандадот на министрите и на дополнителните заменици-министри во министерствата за внатрешни работи (Оливер Андонов), труд и социјална политика (Диме Спасов), земјоделство, шумарство и водостпанство (Љупчо Николовски), финансии (Кире Наумов) и за администрација и информатичко општество (Александар Кирацовски), во согласност со Договорот од 20 јули.


Стефановиќ: ДНК-траги од најмалку три лица на оружјето најдено кај домот на Вучиќ


Белград, 31 октомври, 2016 - 13:39 (META) 

Со вештачење на оружјето и на муницијата пронајдени во близи на семејната куќа на српскиот премиер Александар Вучиќ, идентификувани биле парцијални траги од ДНК од најмалку три лица, соопшти денеска министерот на внатрешни работи на Србија, Небојша Стефановиќ.

Сепак, изјави Стефановиќ, дел од трагите биле едни преку други и тешко било да се изолира еден примерок на ДНК, кој би можел да се користи за споредување.

Во близина на семејната куќа на премиерот Александар Вучиќ во Јајинци, кај Белград во саботата беа откриени сандаци полни со оружје, односно ракетни фрлачи „зољи“, четири рачни бомби, 100 парчиња муниција со калибар 7,62 милиметри, 4-5 куршуми за автоматско оружје и 15 куршуми од непознат калибар.

Стефановиќ денеска изјави дека не може да зборува за истрагата, но дека е „малку веројатно дека некој го донел оружјето во шумата само за да го остави таму“.


Кумановскиот СВР му поднесе кривични пријави на градоначалникот Дамјановски


Куманово, 7 септември, 2016 - 14:43 (META) 

Секторот за внатрешни работи Куманово му поднесе две кривични пријави на градоначалникот на Општината, Зоран Дамјановски, со кои го товари за злоупотреба на службената положба и овластувања.

Во првиот случај, Дамјановски и двајцата раководители на општинските сектори за урбанизам и за инспекциски надзор се осомничени за пропусти околу реконструкцијата и пуштањето во употреба на раскрсницата меѓу булеварот Трета македонска ударна бригада, булеварот Октомвриска револиција и улицата Бранко Богдански-Гуцман.

„Првопријавениот (Зоран Дамјановски н.з.) во ноември 2008 година ги пречекорил своите овластувања спротивно на Законот за градење и Законот за јавни патишта при што одобрил и ја пуштил во употреба реконструираната крстосница во Куманово, помеѓу булеварот Трета македонска ударна бригада, булеварот Октомвриска револиција и улицата Бранко Богдански-Гуцман, иако знаел и бил должен да знае дека за тоа е потребна употребна дозвола“, стои во дневниот билтен на МВР за кривичната пријава.

Двете службенички, пак, се товарат за пропусти околу техничката документација и за тоа што не бил вработен општински инспектор за јавни патишта.

„Поради ова, од периодот на неофицијалното пуштање во употреба на крстосницата до денес се имаат случено 31 сообраќајна незгода, во кои три лица го загубиле животот, шест лица добиле тешки телесни повреди, 26 лица добиле телесни повреди, а вкупната причената материјална штета изнесува 1.455.000 денари“, стои во дневниот билтен на МВР.

Кумановскиот градоначалник, во вториот случај за кој му е поднесена кривична пријава, е третоосомничен. Тој се товари дека не постапил по решение од управниот инспектор од Куманово во врска со узурпација на државен имот и им дозволил на неколкумина жители на улицата Веселин Вујовски да го користат имотот на штета на државата.

Кривичните пријави против кумановскиот градоначалник доаѓаат пет дена по именувањето на Оливер Спасовски за министер за внатрешни работи во привремената влада за спроведување на изборите на 11 декември. Спасовски и градоначалникот Дамјановски освен сопартијци, се и сограѓани.


Собранието без опозицијата го изгласа Оливер Андонов за министер за внатрешни работи


Скопје, 1 септември, 2016 - 21:26 (META) 

Собранието доцна вечерва со 65 гласа „за“ и ниту еден против, го избра Оливер Андонов за нов министер за внатрешни работи. За време на гласањето, во салата не беа присутни пратениците од опозицијата.

На гласањето за нов министер му претходеше жестока расправа меѓу пратениците од власта и од опозицијата.

Координаторот на пратеничката група на СДСМ, Горан Сугарески, рече дека со предлогот на Андонов за министер за внатрешни работи власта си игра мајтап и ја нарушува безбедноста на државата.

– Овој функционер ќе нема можност анкетниот лист да го предаде дека станал министер. Целосен мајтап си играте со државата – рече Сугарески.

Неговиот колега од редовите на ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски, пак, рече дека тоа што денеска го прават е во согласност со Уставот и со законите и дека со тоа ќе се намали можноста за непотизам од страна на Оливер Спасовски во МВР.

– Ова што денеска го правиме е комплетно во согласност со Уставот на Република Македонија. Вашата шокираност и вознемиреност е заради тоа што на овој начин со овие две три ротации што ќе се направат денеска и утре, ќе се намали драстично можноста за непотизмот на Оливер Спасовски во МВР – заклучи Димовски.

Претходно, премиерот Емил Димитриев пред пратениците образложи дека станува збор за личност која има работено во Армијата на Република Македонија и во Министерството за внатрешни работи, а во науката се има посветено на полето на безбедноста.

– Професор на воената академија, како и професор и на други високообразовни институции. Од неговата биографија може да се види дека целосната негова научна и професионална кариера е во сферата на одбраната и на безбедноста. Моментално работи во Воената академија. Сметам дека се работи за човек кој, покрај тоа што работел во МВР, и со својот научен кредибилитет и постигнувања во делот на безбедноста ќе даде максимум за што попрофесионално извршување на својата функција како министер за внатрешни работи – рече Димитриев.

Оливер Андонов ќе биде министер за внатрешни работи до утре, кога Собранието треба да ја изгласа привремената Влада за спроведување на изборите, закажани на 11 декември и на неговото место треба да дојде кадар предложен од СДСМ.

Претходниот министер за внатрешни работи, Митко Чавков, пак, ќе биде назначен од Владата за директор на Бирото за јавна безбедност (БЈБ).