Министерот за внатрешни работи, Оливер Спасовски, денеска во Трст, Италија, се сретнал со министерот за внатрешни работи на Италија, Марко Минити, при што се разговарало за продлабочување на соработката меѓу двете министерства.

Како што соопшти македонското Министерство за внатрешни работи (МВР), двајцата министри констатирале дека соработката меѓу двете министерства е одлична, а особено значајна во областа на борбата против трговијата со дрога, при што претставници од македонското МВР присуствуваат на обуки за борба против трговијата со дрога, главно во Централната дирекција за борба против дрога во Рим, Италија.

„Двајцата соговорници искажаа подготвеност и за продлабочување на соработката, особено во областа на организираниот криминал и на финансиските истраги.  Министерот Минити ја нагласи безрезервната поддршка од Република Италија за реформите во Република Македонија“, се вели во соопштението од МВР.

Министерот Спасовски вчера и денеска во Трст учествува на завршната министерска конференција за проектот „Борба против организираниот криминал: Меѓународна соработка во кривичното право“.