Девојчето од Шведска ги стресе лидерите: Само зборувате за климата, а им ја крадете иднината на децата (видео)


Катовице, 18 декември, 2018 - 19:10 (META) 

Нашата цивилизација е жртвувана заради можноста многу мал број на луѓе да продолжат да заработуваат огромни суми на пари. Нашата биосфера е жртвувана за богатите луѓе да можат да живеат во луксуз, рече 15-годишна активистка од Шведска, Грета Тунберг, на Конференцијата за климатски промени во полскиот град Катовице.

Таа ги обвини светските лидери дека само зборуваат за зелена економска иднина, бидејќи се плашат да бидат непопуларни.

– Вие цело време зборувате за одење напред со истите лоши идеи кои и нѐ доведоа до овој хаос, дури и во моменти кога единствено разумно нешто е да се крене рачна. Вие не сте доволно зрели да ни кажете како стојат работите. Дури и тој товар ни го оставате на нас децата. Вие велите дека ги сакате вашите деца повеќе од сѐ, но, сепак, им ја крадете иднината пред нивни очи – кажа Тунберг, која се обрати во името на глобалната мрежа „Климатска правда сега“.


Промоција на Охрид и на Преспа како биосферна туристичка дестинација


Лима, 18 март, 2016 - 11:41 (META) 

На последниот работен ден од Светскиот конгрес на биосферни резервати во Лима, учесниците ги одобрија декларацијата и акцискиот план од Лима, за периодот 2016-2025 година.

– Придобивката од новиот акционен план од Лима е можноста за користење искуства, но и за финансиска поддршка за изготвување на управувачки план за Охрид – Преспа и за негова промоција како биосферна туристичка дестинација што е тренд. Од тој пристап корист ќе имаат сите локални заедници. Се надевам дека конечно ќе ги фатиме светските еколошки, економски и социјални процеси за развој на вакви подрачја – вели Дејан Пановски од Министерството за животна средина и просторно планирање, кој беше учесник и претставник на Република Македонија на светскиот собир.

Главната мисија во наредното десетлетие ќе бидат развој и зајакнување на модели за одржлив развој во биосферните резервати, комуникација за искуствата и поддршка на стратегии и планови за развој.

Акциониот план содржи пет теми на активности: промоција на биосферните резервати како сервис за екосистемите и за развојот, соработка и вмрежување на биосферните резервати, партнерство за одржливи фондови за развивање планови, размена на информации и податоци и ефективно управување.