Ричард Талер е добитник на Нобеловата награда за економија


       
Осло, 9 октомври, 2017 - 13:46 (META) 

Нобеловата награда за економија денеска му е доделена на Ричард Талер од Универзитетот во Чикаго за неговиот придонес за подобро разбирање на психолошките и на општествените механизми што влијаат врз инвеститорите и потрошувачите при носење одлуки, соопшти шведската Кралска академија за науки.

Во образложението се наведува дека Талер во своите трудови „објаснил одредени човечки карактеристики, како што се националната и општествена припадност кои можат да влијаат на одлуките на поединците и на тековите на пазарот“.

Со денешнaта наградата за економија заврши сезоната на Нобелови награди, кои се доделуваат во областа на медицината, физиката, економијата, книжевноста и мирот.