„Јадран филм“: Тозија нè уценуваше и бараше поткуп


       
Скопје, 2 февруари, 2018 - 14:09 (META) 

Хрватската куќа „Јадран филм“, продуцент на серијата „Македонија“, со која Горјан Тозија в.д. директорот на Агенцијата за филм, го раскина договорот набргу по неговото стапување на функција, го обвини Тозија дека ја уценувал и барал поткуп.

Според „Јадран филм“, тоа што на судењето по тужбата за незаконско раскинување на договорот Горјан Тозија не се појавил, а поканата за рочиштето се вратила во судот како неуредна, претставува свесно одолговлекување на постапката и негово индиректно признание на вината. Според продуцентската куќа, единствено Управниот одбор на Агенцијата за филм, а не в.д. директорот, можел да го раскине договорот.

Потегот на Тозија, според продуцентот, е предизвикан од одбивањето на предлогот на Тозија, кој барал поткуп и уценувал.

„Горјан Тозија предизвика штета од огромни размери злоупотребувајќи ја својата позиција за сопствени интереси. Дополнително тој од службените тела ја сокрил понудата со која Јадран филм нуди  гаранција на за секој денар вложен од Агенцијата за филм за серијата „Македонија“. Таа понуда и понатаму стои“, се вели во соопштението од продуцентот, кој вели дека сепак ќе ја сними серијата.

Тозија го раскина договорот со образложение дека иако за време на претходниот директор на Агенцијата за филм исплатила однапред 1,1 милиони евра за серијата, а до септември минатата година не ги доставила 14. епизоди.