Претседателот на Бугарија, Румен Радев, кој денеска и утре е во официјална посета на земјава, изјави дека за Софија е исклучително важно името кое што ќе произлезе од преговорите меѓу Македонија и Грција, да не содржи географска одредница која во себе ќе вклучува дел од територијата на Бугарија.

– Решението на проблемот за името ќе се случи во директни и чесни преговори кои се водат меѓу Македонија и Грција. Но, се разбира, овие преговори не засегаат и нас, бугарската страна. За нас е важно новото име, што ќе произлезе од овие преговори, да не содржи географска одредница која во себе ќе вклучува дел од територијата на Бугарија. Јас се надевам дека ќе се изнајде разумно решение кое ќе ги задоволува сите страни – изјави Радев на заедничката прес-конференција со својот домаќин, македонскиот претседател, Ѓорге Иванов.

Македонскиот претседател рече дека го информирал својот бугарски колега за разговорите што ги имаме во рамките на Обединетите нации „за проблемот на нашата соседна држава со нашето уставно име“ и дека нашиот став е оти решението мора да биде во рамките на ОН и да се темели на Повелбата на ОН, на резолуциите на Советот за безбедност, на времената спогодба што ја имаме со Грција и со пресудата на Меѓунариодниот суд.

– Остануваме посветени да најдеме решение, но тоа решение не смее да биде на штета на трети држави и да вовлекуваме трети држави во овој билатерален проблем што го има Грција со нашето уставно име – изјави Иванов.

Инаку, на денешната средба меѓу двајцата претседали, Иванов соопшти дека била отворена темата за иницијатива склучување на договор за стратешко партнерство меѓу Македонија и Бугарија.

– Таков договор Македонија веќе има со САД и со Турција. Сметаме дека овој договор ќе ја потврди определбата за блиски односи меѓу нашите две земји – рече Иванов.

Иванов и Радев разговарале и за Стратегијата за проширување на ЕУ, и како што истакна македонскиот претседател релани се можностите на Македонија за време на претседавањето на Бугарија со Советот на ЕУ да ги отпочне преговорите за членство во ЕУ и дека реално е да очекуваме покана за членство во НАТО на Самитот кој ќе биде летово.