Извор на фотографија: Влада на РСМ

На барање на Обвинителството за организиран криминал и корупција, Основниот кривичен суд Скопје, донесе одлука да го замрзне имотот и сметката на поранешниот генерален секретар на Владата, Драги Рашковски, како и на неговите две малолетни деца. Според Кривичниот суд, одлуката е со цел, „да не дојде до осуетување на намирувањето на оштетното побарување во текот на кривичната постапка“.

Во предметот како оштетена се јавува државата со оштетно побарување во вкупен износ од 17.642.237,00 денари.

„Уважувајќи го барањето, судијата на претходна постапка при Основниот кривичен суд Скопје, донесе Решение за привремена мерка, со кое спрема едно од осомничените лица е определена привремена мерка – забрана за располагање со средства од сметка на која осомничениот како физичко лице има овластување да располага. Со истото Решение спрема две малолетни лица, на кои првоосомничениот во предметот е законски застапник, е определена привремена мерка – забрана за оттуѓување или оптоварување на своите недвижности или стварни права кои врз недвижноста се запишани во корист на законскиот застапник. Воедно, спрема едно правно лице во сопственост на трет осомничен, судијата на претходна постапка определи привремена мерка – забрана за отуѓување или оптоварување на движни ствари“, соопшти Обвинителството за организиран криминал и корупција.

Истовремено, претходно изречените мерки за обезбедување на осомничените се продолжени за нови 30 дена.​

Рашковски беше приведен на 16 април годинава, во рамки на истрагата за набавка на софтвер за сообраќајни прекршоци. За него се води постапка под сомнение дека, како генерален секретар купил софтвер за автоматско казнување на сообраќајни прекршоци, иако Министерството за внатрешни работи тоа не го побарало и не го користиле софтверот. Тој во истражниот затвор, односно во притвор, беше задржан неполни два месеца. Првично на Рашковски му беше изречен куќен притвор, но по жалбата на обвинителството, на 21 април решението беше преиначено во ефективен притвор. Истрагата беше проширена за уште една јавна набавка на друг софтвер, а на 4 јуни, Апелациониот суд донесе одлука тој да биде пуштен од ефективен притвор во куќен притвор.