Заедничката седница на владите на Македонија и Албанија во Поградец отвора ново поглавје во билатералните односи на двете земји и значи работење на решенија што водат до спокојна и безбедна иднина на нашите граѓани и нашите земји, а не на нивно одложување, порача македонскиот премиер Зоран Заев попладнево во пограничниот албански град, пренесува службата за информирање.

Според Заев, владите на Македонија и на Албанија испраќаат силна порака во регионот, дека двете држави имаат одговорни политички раководства коишто работат искрено и отворено, со цел да го подобрат квалитетот на живот на граѓаните во двете земји и за добра и безбедна иднина на двете држави во евро-атлантското семејство.

– Албанците во Македонија и Македонците во Албанија навистина се мост за градење поблиски врски и соработка и тоа треба да го имаме секогаш предвид – порача македонскиот премиер.

Pogradec makedonska vlada pred zaednichka sednica so albanskata 15dek17 - Vlada na RM

Тој посочил дека за Македонија ЕУ и НАТО не се само политички интерес, туку и можност за економски развој на државата и финансиска стабилизација на граѓаните. Заев и во Поградец ја искажал увереноста дека Македонија следната година ќе почне преговори за членство во ЕУ.

– Со право очекуваме дека идната 2018 заедно ќе започнеме преговори за членство во ЕУ, како Македонија така и Албанија – рекол премиерот Заев, заблагодарувајќи се на Албанија за поддршката.

Албанскиот премиер Еди Рама го поздравил придонесот на Заев во изградбата на Македонија во едно општество за сите, функционални институции и социјална кохезија, а најавил засилена соработка во инфраструктурата, патниот и железничкиот сообраќај, меѓугранични и царински олеснувања и вложувања во енергетиката.

По меѓувладината седница потпишана е заедничка Декларација за поголема заедничка соработка, а премиерите потпишале и Меморандум за разбирање, за превенција и сузбивање насилен екстремизам и радикализација којашто води кон тероризам.