Врховниот суд за следниот четврток, 29 јуни, ја закажа јавната седница на која треба да бидат разгледани и да се одлучува по жалбите на шестемина осудени на доживотни затворски казни во случајот „Монструм“, односно за петкратното убиство кај Смиљковско Езеро.

Седницата, како што соопшти судот, ќе биде јавна, а ќе се одржи во големата сала на Врховниот суд.

Судот претходно двапати ја одложи оваа седница, која првин требаше да се одржи на 30 мај, па беше презакажана и повторно одложена на 9 јуни, бидејќи дел од адвокатите на обвинетите беа на боледување.

На една од одложените седници, јавниот обвинител од државното Јавно обвинителство, Лилјана Спасовска, бараше одложување на седницата на неопределено време за да може Врховниот суд да ги прибави доказите и новите факти во врска со случајот, кои, според информациите во јавноста, ги поседува Специјалното јавно обвинителство. Но, претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, кој воедно претседава со петчлениот Кривичен совет на судот, не го прифати барањето и наведе дека доколку имало нови сознанија, јавното обвинителство имало доволно време самото да ги побара од СЈО.

Инаку, Врховниот суд овој предмет го стави на дневен ред 15 месеци откако одбраната на осудените поднесе жалба на пресудите на Кривичниот и на Апелацискиот суд Скопје, со кои шестемина обвинети беа осудени на доживотни затворски казни.

Убиството на четирите момчиња и на средовечен маж се случи на Велики четврток во април 2012 година, кај Смиљковско Езеро.

Двајца од осудените, Африм Исмаиловиќ и Алил Демири, сè уште се на Косово, а тамошните власти одбија да ги екстрадираат во земјава.