Премиерот Зоран Заев, министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, министерката за одбрана Радмила Шеќеринска и американскиот амбасадор Џес Бејли денеска се на Криволак, каде што присуствуваат на изведувањето на заедничката воена вежба на македонската и на американската војска „Змеј заштитник 17“ (Dragoon Guardian 17).

При пристигнувањето на американските војници во Македонија, Бејли изјави дека „САД работат на тоа да ја видат Македонија како станува дел од НАТО“.

Шекеринска, пак, нагласи дека вежбата „Змеј заштитник 17“ е одлична можност за зајакнување на билатералната соработка меѓу Армијата на Република Македонија и Вооружените сили на САД.

Пред да пристигнe на Криволак, воената опрема на американската армија беше презентирана пред граѓаните во Скопје.