fbpx
Таг: Тииит! Инк

таг: Тииит! Инк

Претставнички на јавната културна, политичка и општествена сфера раскажуваа „срамотни“ приказни во МКЦ

Хрватската новинарка Милена Зајовиќ, диџејката Соња Исмаил, српската забавувачка Декаденца, ПР професионалката Катерина Попова, како и водителките на ПичПрич Ана Василева и Румена Бужаровска, час и половина синоќа ја забавуваа публиката во преполната сала на киното „Фросина“ во Младинскиот културен центар (МКЦ). Тие раскажуваа „срамотни“ приказни врзани со родовиот, сексуалниот и телесниот срам. Настанот беше насловен како „Срамота!“, а...

Сеопфатното сексуално образование е клучно во детабуизација на менструацијата

Сеопфатното сексуално образование е клучно во детабуизирањето на менструацијата и ослободување од дискурсот на срам преку едукативни кампањи и јавни дебати, паралелно со едукација на стручните служби во образовните установи, порачаа учесничките на конференцијата „Кршење на табуата: Менструална правда за сите!“ која се одржа вчера во организација на Здружението за промоција на женската активност Тиииит! Инк. заедно со иницијативата...

Во среда конференција „Менструална правда за сите“

Здружението за промоција на женската активност „Тиииит! Инк.“ заедно со иницијативата „Период“, ја организираат конференција „Кршење на табуата: Менструална правда за сите!“, која ќе се одржи на 31 мај во хотелот „Холидеј Ин“ во 10 часот. Како што информираат организаторите, од истражувањето „Менструална правда: проценка на состојбите со менструалната сиромаштија и препораки за унапредување на политиките“ од 2021 година,...

Изложба, промоција на зборник и тркалезна маса во Музеј на Македонија

Утре со почеток од 12 часот, во Музејот на Република Северна Македонија ќе одржи промотивен настан со фокус на сеопфатно истражување на првото македонско женско списание „Македонка – Орган на АФЖ”. Настанот го организира Центарот за истражување на национализмот и културата (ЦИНИК), во партнерство со Музејот и Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“. Настанот ќе започне со...

Тридневна филмска програма под наслов „Да играме!“ во Кинотека

Од 21 до 23 октомври во Кинотеката на Република Северна Македонија, во склоп на јубилејното издание на фестивалот за феминистичка култура „Прво па женско 10“, ќе може да се проследи филмската програма, оваа година под наслов „Да играме!'“. Покрај филмските проекции ќе се одржи и тридневна работилница „Феминистичка филмска играчница“ со Диана Туседо и Кумјана Новакова. „Оваа година, филмската програма...

Изложба и промоција на книга на словенечката уметница со македонско потекло Невена Алексовски

Утре во 19 часот во просториите на издавачката куќа „Прајват принт“ („PrivatePrint“) ќе се отвори првата самостојна изложба на уметницата Невена Алексовски, насловена „Земјата во нашите џебови“. На изложбата ќе се промовира и нејзината нова книга со наслов „Меланхолија на напуштените краишта“. Изложбата се случува во рамки на јубилејното издание на фестивалот за феминистичка култура „Прво па женско“, организиран од...

Синдикатите на пет универзитети најавија протест заради непотпишување на колективниот договор

Вработените на пет универзитети најавија протест за утре како израз на незадоволство што со нив не е потпишан колективен договор. Синдикатите на Универзитетот во Тетово, „Гоце Делчев“ од Штип,...