fbpx
Таг: ПМ-10 честички

таг: ПМ-10 честички

Скопје денеска е европски град со најзагаден воздух, надминат е прагот на алармирање

Европски град со најголемо загадување на воздухот денеска е Скопје. Според податоците на IQ Air, индексот на квалитетот на воздухот US AQI за Скопје е 174 и градот е влезен во црвената зона на места каде воздухот е нездрав. Скопје утрово е деветти по загаденост град во светот според квалитетот на воздухот. Од Министерството за животна средина и просторно планирање...

Воздухот во Скопје енормно загаден, Министерството за животна средина трет ден не објавува податоци

Магливо време и енормно загадување на воздухот во Скопје има веќе трет ден по ред, а Државниот автоматски мониторинг систем за загадувањето со ПМ-10 честички има последни податоци само за 20 декември. Во меѓувреме, на светската мапа на аерозагадување Скопје се наоѓа на петтата позиција, заедно со Лахоре, Њу Делхи, Сараево и Мумбаи. На специјализираната веб-страница на Министерството за животна...

За Центар и Карпош есенва не се мери аерозагадувањето со ПМ 2,5 честички, Лисиче со мистериозни податоци [инфографик]

Сезоната на аерозагадување во Скопје почна, а податоците од мерните станици за Центар и Карпош за ПМ 2.5 честичките ги нема во месечните извештаи на Министерството за животна средина и просторно планирање. За октомври и ноември 2022 година нема податоци за најопасните загадувачки честички, додека за традиционално најзагаденото место во Скопје - мерната станица Лисиче, мистериозно за двата месеца...

Енергетската криза го запали црвеното светло за зголемено загадување на воздухот во Тетово

Поскапувањето на струјата, според екологистите, е еднакво на зголемувањето на загадувањето на воздухот и животната средина, особено во зимскиот период. Создадената состојба се очекува негативно да се одрази во Тетово и околината, каде воздухот во зимскиот период веќе долги години е многу загаден. Од Министерството за животна средина велат дека одговорноста за воздухот ја делат со Општина Тетово. Од...

Воведен бесплатен јавен превоз и серија мерки поради аерозагадувањето во Скопје

Градот Скопје, поради аерозагадувањето, денеска воведе серија мерки за граѓаните, што ќе бидат на сила додека аерозагадувањето со ПМ-10 честички не се намали под 100 микрограми на кубен метар. Бесплатен јавен превоз во автобусите на ЈСП и приватните превозници, зајакнат инспекциски надзор, ограничување на градежните активности на објектите под надлежност на Град Скопје и интензивна контрола на градилиштата се само...

МЖСПП: Престануваат да важат вонредните мерки поради загадениот воздух во Битола

Прекинат е прагот на алармирање во Битола, со што престануваат да важат препораките и мерките поради загадениот воздух во Битола, кои стапија на сила пред два дена, соопшти Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). „Согласно податоците од ДАМСКAВ на ден 21.02.2021, среднодневните концентрации на РМ10 се под дефинираниот праг на алармирање од 163 mg/m3, и епизодата од два...

Државниот инспекторат за животна средина нареди кочански „Пејпер Мил“ да работи на плин

По мерењата на емисиите испуштени во воздухот од кочанската фабрика „Пејпер Мил“ на 30 декември 2020 година, Државниот инспекторат за животна средина повторно утврдил надминување на граничните вредности, информираат од овој инспекторат. Вчера фабриката „Пејпер Мил“ добила наредба да престане да го користи котелот на пелети и да премине на работа на плин. „Инсталацијата ќе работи на плин сè додека не...

Есенва воздухот во Скопје е драстично позагаден отколку изминатата пролет, за време на полицискиот час [инфографик]

Аерозагадувањето во Скопје било далеку пониско изминатата пролет, кога на сила беше полицискиот час, во споредба со есенва. Рестрикциите на движењето, коишто го ограничија сообраќајот во Скопје, индустриското производство, па дури и палењето на огнови на отворено, доведоа до почист воздух во текот на март и април, наспроти месеците октомври и ноември 2020 година, покажуваат податоците за мерењето на...

Мерките за заштита на граѓаните од загадениот воздух во Тетово, Куманово и Кавадарци престануваат да важат

Согласно податоците од Државен автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи на 30 ноември среднодневните концентрации на ПМ10-честичките се под дефинираниот праг на алармирање од 175 микрограми на метар кубен на мерните места во Тетово, Куманово и Кавадарци и со тоа престануваат да важат препораките и мерките при надминат...

Високо ниво на ПМ-10 честички во Тетово, Куманово и Кавадарци, Владата со препораки за заштита од загадувањето

Според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи, од Владата информираат дека прагот на алармирање за ПМ-10 честички (надминување на вредноста од 175 микрограми на метар кубен во текот на два последователни денови) дефиниран во Уредбата за изменување и дополнување на Уредбата за гранични вредности за...

Во Кавадарци и Кичево ќе се мерат ПМ-10 честички, набавени делови за расипаните мерни станици

Министерството за животна средина и просторно планирање набави нови автоматски семплери за мерење на суспендирани честички со ПM-10, ПM-2.5 и ПM-1 глави за семплирање за мерните станици на Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиентен воздух. Семплерите се наменети за Кавадарци и Кичево, каде што мерните станици подолг период не покажуваат вредности на ПМ-10 честичките. Новите делови во...

Полицискиот час покажува колку сообраќајот навистина влијае врз аерозагадувањето во Скопје (инфографик)

„Мета.мк“ продолжува со истражувањето на влијанието на сообраќајот врз квалитетот на воздухот во Скопје. Токму епидемијата со корона вирусот изминатава пролет овозможи уште еднаш да се докаже дека намалената фреквенција на скопските улици довела до намалување на присуството на ПМ-2,5 и ПМ-10 честичките и азотниот двооксид во скопскиот воздух во текот на април 2020 година. ЈП „Улици и патишта“ до...

Корона вирусот во март го намали загадувањето на воздухот со ПМ-2,5, ПМ-10 честички и NO2

Месечните извештаи за квалитетот на воздухот во Скопје на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат намалено присуство на ПМ-2,5, ПМ-10 честичките и азотниот двооксид во текот на март 2020 година, споредено со идентичниот месец лани. Големото намалување на фреквенцијата на возила во главниот град, заедно со забавеното работење на индустријата, доведе до тоа жителите на Скопје годинава...

Корона кризата и седењето дома „удри“ по ПМ-10 честичките и сулфур диоксидот во Скопје

Воведувањето на полицискиот час на 22 март годинава поради епидемијата на корона вирусот не носи само негативни вести. Намалениот обем на работа на индустриските капацитети и намаленото развозување со возила низ Скопје во изминативе недели донесе и намалување на испуштањето на ПМ-10 честичките и на сулфур диоксидот во главниот град. Веќе неколку дена по ред, Центарот за управување и контрола...

И мерната станица во Центар жртва на горештините: Крахира мониторингот на аерозагадувањето

Skopje i Vodno sonce sonchevo krstot od Kale
Мониторинг системот на мерната станица Центар е надвор од функција и не го мери аерозагадувањето во центарот на Скопје. Последните податоци кои ги испраќаше оваа мерна станица континуирано покажуваа зголемени вредности на ПМ 2,5 честичките од 62 микрограми на кубен метар, а вчера од 18 часот оваа мерна станица е исклучена. Претходно на истата станица откажа сензорот за ПМ...

Цементарница УСЈЕ: Ако не работат филтрите, процесот на работа во фабриката застанува

Цементарница УСЈЕ денеска ги отвори вратите за сите заинтересирани граѓани, организации и институции за да се запознаат со работата на компанијата и да добијат одговори на прашањата за загадувањето. Главниот извршен директор Борис Хрисафов најдоговорно тврди дека Цементарница УСЈЕ во целост работи според сите законски прописи и ги почитува регулативите кои се пропишани од македонското, па и европското законодавство. Тој уверува дека...

Наместо вонредна, миењето на улиците треба да стане редовна мерка против загадувањето

Град Скопје би требало да размисли околу воведување на зачестени миења на улиците во Скопје како мерка за намалување на аерозагадувањето секогаш кога тоа ќе го дозволат временските услови, велат надлежните од Градот, појаснувајќи дека во моментов миење на улици се практикува „само вонредно, по потреба“. На прашањето на „Мета“ зошто почесто не се применува оваа мерка кога таа може...

Куманово со најзагаден воздух вчера

Енормна загаденост на воздухот беше регистрирана вчера и ноќеска на голем број мерни места во Македонија. Според присуството на ПМ10 честички најзагаден воздух вчеравечер имаше Куманово, со 264 микрограми на кубен метар воздух, по што следуваше мерното место Битола 1 со 205, и Миладиновци со 183 микрограми. Максималната дозволена вредност е 50 микрограми ПМ10 честички на кубен метар воздух. Во Битола...

Воздухот во Скопје вечерва е екстремно загаден

Воздухот во Скопје вечерва е загаден 10 пати повеќе од дозволеното ниво, до 50 микгрограми на метар кубен ПМ-10 честички. Во Општина Карпош, се измерени 427 микгрограми на метар кубен ПМ-10 честички, во Лисиче 484 микгрограми на метар кубен ПМ-10 честички, во Центар 426 микгрограми на метар кубен ПМ-10 честички, кај Ректорат 569 микгрограми на метар кубен ПМ-10 честички. Граѓаните, на социјалните мрежи, повторно апелираа до надлежните...

Денеска ќе се одржи јавна дебата за чист воздух во МКЦ

Одбележувањето на Светската недела на вселената ќе биде финализирано со јавна дебата за загадувањето на воздухот денеска во „МКЦ – Џебно кино“ во 10 часот. Оваа јавна дискусија е поддржана од програмата „НАСА дејтанаутс“ (NASA Datanauts), со чија помош оваа дебата ќе биде промовирана на глобално ниво. Целта е да се посочи како македонските граѓани се здружуваат и ја користат технологијата за...

Летово ќе биде пеколно, климатските промени си го наплатуваат данокот

Пеколни горештини и суша нè чекаат и ова лето, а климатските промени го наплатуваат данокот на невнимателност на човекот, како најодговорен за емисиите на стакленички гасови. Иако само што...