fbpx
Таг: пијалоци

таг: пијалоци

Основните трошоци за живот едно семејство го чинеле 33.538 денари во август

Потребите на едно домаќинство за храна, пијалаци, домување, хигиена, превоз, облека, обувки изнесувале 33.538 денари, покажуваат податоците на Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ) за вредноста на синдикалната минимална кошница. Најголем дел од средствата се трошеле на исхрана и пијалаци 41,81 отсто или 14.022 денари. Потребите за домување биле 10.780 денари или 32,14 отсто, за хигиена според минималната синдикална кошница...

На просечната плата и фалат 100 евра да ја наполни минималната кошничка

kupuvanje shoping zheni potroshuvachka koshnichka
Според последните податоци на Државниот завод за статистика, просечната плата во декември 2019 година изнесувала 26.836 денари или 436 евра, а минималната синдикална кошничка за јануари оваа година, што ја објави Сојузот на синдикатите на Македонија, ССМ, изнесува 32.791 денар или 533 евра. Во кошничката која се пресметува за секој месец од годината, содржани се минималните потреби за исхрана...

Потрошувачката кошница во февруари чинела 32.383 денари

На едно четиричлено семејство во Македонија му биле потребни 32.383 денари за основните месечни потреби во февруари, покажуваат податоците на Синдикалната минимална кошница. Најмногу пари или 13.395 денари биле потребни за храна и пијалоци, 10.476 денари за комунални трошоци и покуќнина, за лична хигиена 927 денари, а за хигиена во домот 1.364 денари. Превозот, четиричлено семејство го чинело 2.349 денари, а обувките...

Минимално зголемување на индустриското производство лани во однос на 2016 година

Индустриското производство лани, во однос на 2016 година е зголемено за 0,2 проценти објави Државниот завод за статистика. Гледано по сектори, индустриското производство во секторот рударство и вадење на камен во декември лани во однос на истиот месец во 2016 година, бележи пораст од 1,8 проценти, во секторот преработувачка индустрија бележи опаѓање од 1,5 проценти, а во секторот снабдување со електрична енергија, гас,...

Зголемување на прометот на храна, пијалаци и на тутун во трговијата на мало

Во трговијата на мало, во јуни годинава во однос на истиот месец лани, зголемување на прометот е забележано кај храната, пијалаците и кај тутунот за 6 проценти, како и кај горивата за автомобили за 8,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Намалување на прометот во трговијата на мало е забележано во групата непрехранбени продукти, освен гориво, за 9,3 проценти.

Минимално зголемување на цените на угостителските услуги во однос на лани

Цените на угостителските услуги за периодот јануари-април 2017 година, во однос на истиот период лани, се зголемени за 0,5 отсто, објави Државниот завод за статистика. Цените на угостителските услуги во април, во споредба со март 2017 година, пак, се зголемени за 0,8 отсто. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите храна за 0,1 отсто, безалкохолни пијалаци за 0,7 отсто и...

Трошоците за авионски превоз и за болнички услуги најмногу се зголемиле во март

Трошоците на животот во март, во однос на претходниот месец, се зголемени за 0,5 отсто, а цените на мало за истиот период се зголемени за 1,4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Зголемување на цените има кај свежото и разладеното овошје за 7,3 проценти, тутунот за 2,6 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,8 отсто и друго. Во март, најголемо зголемување...

Алкохолот поевтинил, храната поскапела во март

Индексот на цените на угостителските услуги во март годинава во споредба со февруари е зголемен за 0,1 отсто, а притоа алкохолот поевтинил, додека храната поскапела, покажуваат податоците што денеска ги објави Државниот завод за статистика. Храната поскапела за 0,2 отсто, безалкохолните пијалаци за 0,1 отсто, а алкохолните пијалоци поевтиниле за 0,4 отсто. Индексот на цените на угостителските објекти во март годинава...

Се зголемува откупот и продажбата на земјоделски производи

Откупот и продажбата на земјоделски производи во четвртото тримесечје од 2016 година се зголемени за 39,3 проценти во споредба со истиот период од претходната година, објави Државниот завод за статистика. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители има зголемување за 65,4 проценти, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство намалување за 2,9 проценти. Зголемување на откупот и продажбата на...

Трошоците за живот во јануари минимално се зголемени во споредба со претходниот месец

Трошоците за живот во јануари во однос на претходниот месец се поголеми за 0,6 проценти, објави Државниот завод за статистика. Зголемување на трошоците е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирот за 4,5 проценти, свежото и разладеното овошје за 3,4 проценти, млекото за 1,4 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 1,3 проценти, сирењето и урдата за 0,6 проценти, шеќерот,...

„Транспарентност Македонија“: Владата за чоколади и за пијалаци ќе потроши 24.390 евра

Додека голем процент од граѓаните во земјата живеат во сиромаштија и не можат да ги задоволат ниту основните егзистенцијални потреби, Владата продолжува да се луксузира, се вели во февруарскиот билтен за состојбите со корупцијата на „Транспарентност Македонија“, а кој се однесува за делот на јавни набавки. - Службата за општи и заеднички работи при Владата, за износ од 1.500.000 денари (24.390 евра), ќе...

Минималната потрошувачка кошничка за ноември изнесувала 32.279 денари

Вредноста на синдикалната минимална кошничка за ноември 2015 година изнесувала 32.279 денари, објави Сојузот на синдикати на Македонија Според пресметките, 42,56 проценти, односно 13.414 денари се за исхрана и за пијалоци, 32,29 проценти (10.422 денари) за домување, 6,88 проценти (2.220 денари) за хигиена, 7,25 проценти (2.339 денари) за превоз, 6,58 проценти (2.124 денари) за обувки, 3,31 процент (1.070 денари) за култура,...

Угостителските услуги поскапи за 0,8 отсто во однос на лани

Индексот на цените на угостителските услуги во септември во споредба со август 2015 година, е зголемен за 0,1 отсто, објави Државниот завод за статистика. Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите храна и ноќевања за 0,1 отсто. Индексот на цените на угостителските услуги во септември 2015 година, во однос на истиот месец од претходната година, е зголемен за 0,8...

ЕСМ и Адора постигнаа договор за закуп на скопските топлани

АД Електростопанско на Северна Македонија (ЕСМ) и АДОРА постигнаа договор за закуп на топланите кои се во сопственост на АДОРА, кои ќе се користат од страна на АД ЕСМ...