Трошоците за живот во јануари во однос на претходниот месец се поголеми за 0,6 проценти, објави Државниот завод за статистика.

Зголемување на трошоците е забележано кај свежиот и разладениот зеленчук освен компирот за 4,5 проценти, свежото и разладеното овошје за 3,4 проценти, млекото за 1,4 проценти, сувото овошје и јаткастите производи за 1,3 проценти, сирењето и урдата за 0,6 проценти, шеќерот, џемот, медот, чоколадата и кондиторските производи за 0,5 проценти, безалкохолните пијалаци за 0,4 проценти, лебот и месото за 0,3 проценти, јајцата и алкохолните пијалаци за 0,2 проценти.

Намалување на трошоците за животот во јануари 2017 година, во споредба со претходниот месец, е забележано кај рибата и морските плодови за 1,3 проценти, сушеното, соленото и чаденото месо за 0,6 проценти, јогуртот за 0,2 проценти.