fbpx
Таг: Основен суд Тетово

таг: Основен суд Тетово

Порталб: Касами ги оневозможи велосипедските патеки во Тетово, судот вели предметот е во постапка

Вчера во Тетово почна отстранувањето на заштитните столбови на велосипедските патеки. Тетовскиот градоначалник Билал Касами рече дека за велосипедската патека има судски спор, поточно судски процес против поранешната градоначалничка Теута Арифи, бидејќи е реализирана спротивно на законот. Касами рече дека има судска одлука за отстранување на овие патеки, додека од Основниот суд Тетово рекоа дека постапката за овој предмет...

Во Полог три години нема укажувачи, ниту барања за транспарентност на институциите

Во полошкиот регион три години немало ниедна пријава од укажувачи, а речиси воопшто не се користат ниту можностите за слободен пристап до информации од јавен карактер, ни правото да се поднесе претставка или предлог до институција. Ова се заклучоците од извештајот од мониторингот на примената на Законот за заштита на укажувачите, Законот за слободен пристап до информации од јавен...

Лажна дојава за бомба во Основен суд Тетово ги вознемири тетовци

Лажна дојава за бомба денеска ги вознемири вработените во Основен суд Тетово. Дојавата била пренесена преку писмо со назнака „ОВК“, оставена на подот од една адвокатска канцеларија, лоцирана на само неколку метри од зградата на судот. „На 13 април ќе се бомбардира судот во Тетово, големa количинa експлозија има внатре, доста игравте со народот, соопштение ОВК“, гласела пораката напишана на...

Гинекологот од Тетово не се чувствува виновен за смртта на родилката Виолета Кировска

Лекарот гинеколог Казимир Копривњак, кого Основното јавно обвинителство Тетово го товари за тешки дела против здравјето на луѓето, на денешното прво судско рочиште изјави дека не се чувствува виновен за смртта на 33-годишната Виолета Кировска. Според обвинителниот акт, Копривњак на 19 август минатата година при породувањето на Кировска не ги презел сите превентивни мерки, поради што пациентката починала. Јавниот обвинител Зулќуфли...

Обвинение за тетовски гинеколог поради смрт на родилка

Основното јавно обвинителство Тетово поднело обвинение против лекар гинеколог од Клиничкиот центар во Тетово, кој се товари за смртта на родилка, која починала при породување поради ненавремена медицинска интервенција. Тетовското обвинителство, покрај обвинението, до Основниот суд Тетово доставило и предлог на лекарот да му биде изречена и споредна казна, забрана за вршење професија. „Во август минатата година, при вршење царски рез...

Украина нема да ги признае резултатите од псевдореферендумите за отцепување на делови од земјата

Украина и целиот свет нема да ги признаат резултатите од т.н. псевдореферендуми за повторно обединување со Руската Федерација, кои окупациските сили на југот на Украина планираат да ги одржат...