fbpx
Таг: обновливи извори за енергија

таг: обновливи извори за енергија

Белица е првото село во Македонија што почна да произведува струја од сонцето

Селото Белица во близина на Кичево е првата македонска рурална заедница која произведува струја од сонцето. Старото училиште во селото, кое од неодамна има функција на еко центар преку проект на Македонското еколошко друштво и Еко свест, финансиран од Амбасадата на Шведска, доби фотонапонски панели на кровот, од кои со електрична енергија се снабдуваат сите простории во центарот, а...

Соларната енергија ќе стане поатрактивна за домаќинствата ако се намали времето на враќање на инвестициите

Парите вложени во фотоволтаична централа на кров на куќа, доколку нема субвенции од државата, се враќаат од шест до 16 години, а инвестицијата во фототермални централи се враќа од седум до 18 години. Нешто поисплатливи од економски аспект се термалните системи за производство на топла вода, кои се исплатуваат за период за пет до шест години. Доколку државата даде...

КфВ развојната банка заинтересирана за инвестиции во обновливи извори во земјава

Министерот за финансии, Фатмир Бесими се сретна со директорот на Секторот за Југоисточна Европа и Турција во КфВ банката, Клаус Милер, со кој разговараше за тековни и идни проекти во земјава. Паркот на ветерни електрани Миравци, две фотонапонски електрани во кругот на ТЕЦ Битола, модернизација и надградба на комплексот Енергетика и соларна топлификација Битола, се проектите за кои од...

По критиките од екологистите, од ЕСМ велат дека ќе градат четири сончеви електрани во РЕК Битола

АД Електрани на Северна Македонија (ЕСМ) денеска информираше дека подготвува изградба на четири фотонапонски електрани со вкупна инсталирана моќност од 280 мегавати во РЕК Битола. Сепак, за искористување на сонцето како обновлива енергија засега се обезбедени средства единствено за изработка на проектната документација. „Првата електрана од 20MW ќе биде лоцирана во самиот круг на комбинатот, веднаш до Термоелектраната, и за...

Декарбонизацијата тапка во место, многу планови, а малку инвестиции во енергетскиот сектор

Амбициозното зелено сценарио на Стратегијата за развој на енергетиката за периодот до 2040 година ја позиционираше С. Македонија како предводник во регионот кога станува збор за декарбонизација и зелен развој во енергетскиот сектор. Сепак, она што го предвидува документот и она го гледаме на терен, особено откако започна енергетската криза, не е многу различно од претходните години. Термоелектраните на...

Косовската ветерна електрана „Бајгора“ започна со работа, има моќност од 102,6 мегавати

Германската компанија „Нотус енерџи“ ја заврши изградбата на ветерната електрана „Бајгора“ во косовската општина Митровица. Најголемиот енергетски капацитет во Косово за добивање на енергија од ветерот е со моќност од 102,6 мегавати, пишува Balkan Green Energy News. Ветерниот парк се состои од 27 турбини кои беа пробно пуштени во функција во текот на изминатово лето. Планираното годишно производство ќе изнесува...

Проблемот со третманот на отпадот никако да се реши во земјава, можна солуција е преработката за енергија

И покрај тоа што во Македонија една и пол деценија се зборува за регионални системи за управување со отпад и за негов современ третман, многу малку е направено во реалноста во изминатиов период за изградба на модерните регионални депонии. Во меѓувреме, количеството на создаден комунален отпад во континуитет расте, а бројот на диви депонии во земјава непрекинато се зголемува....

За да се справиме со загадувањето и климатските промени, неопходни ни се модерни технологии за затоплување на домовите

Премин кон најнови технологии за затоплување и ладење на домовите, кои ќе се базираат на обновливи извори на енергија, како и континуирани инвестиции во енергетска ефикасност, се најважните предуслови за успешна борба со загадувањето на воздухот во земјава. За загревањето на објектите кај нас се уште се користат технологии од втората генерација, домовите се со слаба енергетска ефикасност, а...

Нов ветерен парк со моќност од 30 мегавати ќе се гради во Богданци, странска инвестиција од 40 милиони евра

Премиерот Зоран Заев, градоначалникот на Богданци Блаже Шапов и директорот на словенечката компанија „Интеренерго“ Блаж Штерк денеска ја промовираа изградбата на новиот ветерен парк „Гевгелија“ со моќност од 30 мегавати. Станува збор за инвестиција од 40 милиони евра, која ќе се гради на локација меѓу селата Стојаково и Селемли во Општина Богданци, во близина на границата со Грција. Вториот по...

Инвестиции и зголемено производство на енергија од обновливи извори, приоритети во енергетиката до 2023

Зголемено количество на енергијата произведена од обновливи извори на енергија (ОИЕ), нови инвестиции и подобрување на енергетската ефикасност остануваат едни од главните цели на енергетската политика во наредниот период. Енергетскиот сектор во РСМ треба да обезбеди: доверливо, сигурно и квалитетно снабдување на потрошувачите со енергија и со горива, забрзан економски развој и зголемена грижа и заштита на околината. Овие...

Петтина од вкупната електрична енергија во ЕУ лани била испорачана од ОИЕ

Европејците минатата година добија повеќе eлектрична енергија од обновливи извори на енергија (ОИЕ) отколку од фосилни горива, се вели во годишниот извештај на „Ембер“ и „Агора енерџивенд“. Извештајот, кој го следи енергетскиот сектор на ЕУ од 2015 година, откри дека ОИЕ испорачале 38 отсто од вкупната електрична енергија во текот на ланската година, во споредба со 37 отсто од...

Владата ќе го потврди зеленото сценарио со усвојување на два документи на Министерството за животна средина

Усвојувањето на два важни документи, ревидираниот Национален утврден придонес кон Договорот од Париз (INDC) и Третиот двогодишен национален извештај на Министерството за животна средина, кои се веќе во владина процедура, за првпат и официјално го потврдуваат изборот на зеленото сценарио од Стратегијата за енергетика до 2040. Во моментов, двата документи ја поминале првата од двете фази во процесот на...

„Донбас. Вчера, денес, утре“ – документарец во најдобрата пропагандна традиција на Кремљ

Руската амбасада деновиве го сподели на Фејсбук документарецот „Донбас. Вчера, денес, утре“ (2021), во кој се користи една честа манипулација, а тоа е правење збрка во редоследот на настаните, за...