fbpx
Таг: летна школа

таг: летна школа

Со промоција на зборникот „Шопов на 11 јазици“ завршува 56. Летна школа на МСМЈЛК при УКИМ

Во рамките на 56. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) ќе биде промовиран зборникот „Шопов на 11 јазици“, кој го објави УКИМ. Станува збор за единствен зборник од ваков формат во кој се објавени преводи на песни од великанот на современата македонска литература и...

Македонскиот збор одекнува на сите континенти – отворена 56. Летна школа на МСМЈЛК при УКИМ

Македонскиот збор одекнувал, одекнува и ќе одекнува низ светот, на сите континенти. Со вложувањето во развојот на странската македонистика се следи и остварува аманетот на Мисирков. На Летната школа по македонски јазик, литература и култура, покрај семинаристи од земјите од кои редовно има учесници, сега повторно има семинаристи од земји во кои се надеваме тамошни универзитети ќе постстанат или...

Странски македонисти и слависти од 18 земји на Школата за македонски јазик

Во Охрид неделава ќе започне 56. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ). На Школата, која ќе трае до 31 август ќе учествуваат околу 70 странски македонисти и слависти од 18 држави – посветеници на македонскиот јазик, литература и култура. Школата ќе трае од...

Отворена јубилејната 55. Летна школа за македонскиот јазик и култура во Охрид

Расте интересот за изучување на македонистиката на странските универзитетски центри. На јубилејната, 55. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ) има најголем број учесници последниве години. Покрај учесници од земјите во коишто се изучува македонистиката, годинава има учесници и од земји чиишто универзитети може...

Јубилејната 55. Летна школа на МСМЈЛК со 60 странски македонисти и слависти од 17 држави

Следната седмица во во Охрид ќе започне јубилејната 55. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ). На Школата, којашто ќе трае до 2 септември, ќе учествуваат 60 странски македонисти и слависти од 17 држави, коишто во Охрид доаѓаат да ги продлабочат своите познавања и...

Oтворен повик за стипендии за Кампот за високо-технолошка извонредност во Охрид

„Македонија 2025“ објави повик за стипендии за учество на второто издание на Охрид камп за високо-технолошка извонредност, кој ќе се одржи од 9 до 16 јули во Охрид. Основна цел на програмата е младите од 11 до 15 години да ги унапредат своите вештини за роботика и кодирање, а покрај тоа, да обезбеди можност за младите Македонци од земјава и...

Летната школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура почнува в понеделник

Од 15 август до 2 септември, во Охрид ќе се одржи 54. Летна школа на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. По пауза од една година, Летната школа повторно ќе се одржи со настава и предавања во живо и со почитување на пропишаните протоколи. На школата своето учество досега го потврдиле четириесетмина...

Повик за учество на студентите на 30-тата Летна школа по архитектура што ќе се одржи онлајн

Архитектонскиот факултет при УКИМ од 13 до 19 септември годинава ќе ја одржи 30-тата јубилејна Летна школа по архитектура, која што како и лани, ќе биде во онлајн формат и ќе го обработува регионот на Лазарополе. Настанот ќе биде предводен од словенечката архитектка и професорка на Архитектонскиот факултет во Љубљана Маруша Зорец. Таа е дел од студиото Arrea и...

Семинарот за македонски јазик ќе прерасне во Македонистички центар „Македоникум“

Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура, кој годинава одбележа половина век постоење на својата летна школа, ќе прерасне во Македонистички центар „Македоникум“, најави проф. д-р Људмил Спасов, претседател на Советот за македонски јазик при Владата на Република Македонија, презентирајќи ги мерките на Советот за подобрување на состојбата на македонскиот јазик кои Владата ги поддржала. Како што најави Спасов, и...

Конгрес на СДСМ: Пендаровски едногласно избран за претседателски кандидат

Едногласно на 27-миот Конгрес, СДСМ го избра кандидатот за претседател, Стево Пендаровски, соопшти лидерот на СДСМ, нарекувајќи го Пендаровски „вистинскиот претседател за сите граѓани и кандидат кој ги споделува...