fbpx
Таг: Конференција ПОИНТ

таг: Конференција ПОИНТ

Мрежата за борба против дезинформации на Западен Балкан презентирана на конференцијата ПОИНТ

На 11-тото издание на ПОИНТ конференцијата што почна денеска во Сарајево, БиХ, беше презентирана Western Balkans Anti-Disinformation Hub (Мрежата за борба против дезинформациите во Западен Балкан). Конференцијата ПОИНТ е најголемата конференција од својот вид во регионот, а е посветена на политичката отчетност и новите технологии. Таа претставува еден вид платформа на граѓанското општество за поттикнување на новите технологии и форум...

Блажевски на POINT за миграцијата на младите: Немаме проблем со креирање стратегии, заостануваме во имплементацијата

Треба да направиме повеќе во Северна Македонија ако сакаме да го намалиме бројот на млади кои бегаат од државата, мислам дека немаме проблем со креирање стратегии за решавање на овој проблем, но заостануваме во нивното спроведување. Ова го истакна заменикот-главен уредник на новинската агенција „Мета.мк“ - Бојан Блажевски, говорејќи на тема „Економска миграција и одлив на мозоци (brain drain)“...

Зилбеари на POINT: Борбата со дезинформациите се заострува, со координирани акции можеме да се спротивставиме

Како проверувачи на факти, се соочивме со многу напади во текот на нашата работа, но тоа е нашиот предизвик. Не би предвидувала како ќе заврши војната против дезинформациите, ја гледам како хибридна војна и таа ќе се заостри. Сепак, со координирано делување можеме да станеме поотпорни. Можеме да почнеме да ги ангажираме сите во општеството, почнувајќи од владата, медиумските...

Започна регионалната конференција POINT во Сараево, во ко-организација на Фондацијата Метаморфозис

Денеска започна десеттото издание на регионалната конференција POINT (Political Accountability and New Technologies - Политичка отчетност и нови технологии) во Сараево, во ко-организација на Фондацијата Метаморфозис. Конференцијата ја организираат членовите на мрежата ACTION SEE, од која дел е и Фондацијата Метаморфозис, а денеска и утре на панелите ќе говорат претставници од медиумите на Метаморфозис - Порталб, Мета и Вистиномер,...

Пандемијата не го спречи одржувањето на Поинт 9.0 – најголемиот собир на НВО секторот од регионот

Денеска во Сараево (БиХ), по 9-ти пат започна Поинт конференцијата (Политичка отчетност и нови технологии/Political Accountability and New Technologies), која претставува платформа за комуникација на граѓанското општество, охрабрува користење на новите технологии во сите области од јавниот интерес, презема улога на форум за размена на ставови и искуства, истовремено обидувајќи се да биде инкубатор за развивање на нови идеи,...

„POINT Talks“: Ковид пандемијата имаше различно влијание на ланските изборни процеси на Балканот

Првата панел дискусија „POINT Talks“ од овогодинешната регионална конференција за политичка одговорност и нови технологии – ПОИНТ“ ги пренесе искуствата од изборните процеси од регионот, коишто се одржаа лани за време на ковид-19 пандемијата. Изборите што се случија во Северна Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора беа во фокусот на денешната дебата што се разви меѓу...

Утре започнува ПОИНТ Конференцијата, со дискусија за изборите на Балканот во време на пандемијата

Поради ковид-19 пандемијата, водечката регионална годишна конференција за политичка одговорност и нови технологии - ПОИНТ се враќа во нов, онлајн, формат: POINT Talks. Утре (5 февруари), со почеток од 15 часот, ќе се одржи првиот од серијата настани, односно онлајн панел-дискусија на тема „Изборите за време на пандемија на Балканот“. Настанот ќе биде посветен на изборните процеси што се одржаа...

„Метаморфозис“ во Сараево ја презентираше својата борба против дезинформациите

Фондацијата „Метаморфозис“ ги презентираше своите активности во борбата против дезинформациите во земјава и во регионот на меѓународната конференција „Политичката отчетност и новите технологии - ПОИНТ“ (Political Accountability and New Technologies – POINT), што се одржа во Сараево, БиХ, од 16 до 18 мај. Еден од организаторите на конференцијата беше и мрежата ACTION SEE, која дејствува во шест балкански земји, а...

Владимир Путин во посета на Виетнам

Рускиот претседател Владимир Путин пристигна во Виетнам, каде ќе се сретне со лидерите на владејачката Комунистичка партија. Со оваа посета, рускиот претседател ја завршува својата кратка тура на официјални...