fbpx
Таг: Клиниката за гастроентерохепатологија

таг: Клиниката за гастроентерохепатологија

Клиниката за гастроентерохепатологија стана членка на европски конзорциум за хронична црнодробна слабост

Клиниката за гастроентерохепатологија стана член на Конзорциум на Европската асоцијација за проучување на хронична црнодробна инсуфициенција чии активности се насочени кон продлабочување на научните истражувања за хронична црнодробна слабост. Со ова, клиниката станува еден од 100-те референтни центри за проучување на хроничната црнодробна слабост кои се лоцирани во 26 европски држави, соопштуваат од клиниката и додаваат дека активностите во...

Изведена првата трансплантација на црн дроб од починат донор во земјава

На Клиниката за дигестивна хирурија, денеска беше направена првата трансплантација на црн дроб од починат донор, која е прва во историјата на македонскотo здравство, соопштија попладнево во Министерството за здравство (МЗ) на нивната фан-страница на Фејсбук. Станува збор за шеесет годишен пациент со хронична болест на црниот дроб, кој доби здрав орган од пациентка во мозочна смрт, чие семејство...

ЦУК: Спасен овчар и стотина негови овци, биле заглавени на остров на надојдената Црна Река

Центарот за управување со кризи соопшти дека е спасен овчар кој, заедно со неговите овци, ненадејно се нашол на речен остров, откако реката Црна надошла. „На Единствениот број за итни...