fbpx
Таг: еколошки криминал

таг: еколошки криминал

Криминалистичката полиција ефикасно да ги открива случаите на еколошки криминал

Загадување на воздухот, водата, почвата, деградација на дивиот свет, намалување на биодиверзитетот и нарушување на еколошката рамнотежа. Секојдневно живееме многу аспекти на еколошкиот криминал. Експертите посочуваат дека ќе има вистинска борба со еколошкиот криминал, само ако криминалистичката полиција ефикасно ги открива делата и собира доволно докази, за да може на основа на тоа да поднесе кривична пријава до јавното...

Труењето и криволовот ги истребија дивите животни, но во земјава и понатаму нема ниту една казна за еколошки криминал

Труење, криволов или недозволена трговија се меѓу главните закани за дивиот свет во земјава. Египетскиот мршојадец и балканскиот рис се на работ на истребување, а и мечките, волците, лисиците или шакалите не се под помала закана. Сепак, и покрај тоа што ова се едни од главните причини за десеткувањето на полулациите на најзагрозените животни во земјава, еколошкиот криминал и...

Нема област што не е приоритет во екологијата, граѓанските организации бараат итни акции

Справување со климатските промени, напуштање на фосилните горива и инвестиции во алтернативни извори на енергија, имплементација на мерки за подобрување на квалитетот на воздухот, заштита на почвите и решавање на историските жаришта од некогашни рудници или индустриски капацитети, заштита на биодиверзитетот и на природните реткости и убавини, стопирање на урбанизацијата на Охрид, воспоставување на вистински систем за селекција на...

Европскиот предлог за отстранување на бугарското вето е достапен и на македонски јазик на владиниот сајт

Владата на РСМ попладнево го објави и на македонски јазик европскиот предлог, изработен за време на француското претседателство со ЕУ, за отстранување на ветото од Бугарија за почетокот на...