fbpx
Таг: ЕФН

таг: ЕФН

Низа препораки за власта во извештајот „Слободата на медиумите во Македонија – напредок на стаклени нозе“

Да се направи јавен фонд за поддршка на медиумите врз основа на објективни критериуми и со целосна независност, во согласност со постоечките европски стандарди, да се задржи строгата забрана за државно рекламирање во медиумите, да се става јасен воден печат на комуникациските материјали од Владата, за нивниот извор да ѝ биде јасен на јавноста, да се воведе законска регулатива...

ЗНМ и Европската федерација на новинари апелираат за одговорно известување за корона вирусот

Здружението на новинарите на Македонија се придружува на повикот на Европската федерација на новинари (ЕФН) во апелот до медиумите да известуваат одговорно и да избегнуваат создавање неоправдана паника во јавноста при известувањето за „Корона вирусот“ (COVID-19). „Новинарите и медиумите имаат одговорност да се придржуваат до етичките правила при своето работење и да не придонесуваат во ширењето невистини и создавањето паника...

Божиновски во затворот штрајкува со глад, ЗНМ и ЕФН бараат итно ослободување

Притворениот новинар Зоран Божиновски на 14 септември почнал штрајк со глад поради неоправдано продолжување на притворот и одолжување на судскиот процес, информираше денеска претседателот на Здружението на новинари на Македонија, Насер Селмани. Тој рече дека иако затворската управа го знаела тоа, информацијата не ја споделиле ниту со неговиот адвокат, ниту со Народниот правобранител. - Ја повикуваме судијката Сандра Крстиќ веднаш да...

ЛДП на средба со либерал-демократските партии од ЈЕ

На лидерската средбата на либералните и либерално-демократските партии на Југоисточна Европа (ЛИБСЕЕН), одржана во Загреб од 7 до 9 ноември, на која учествувала и Либерално-демократската партија од Македонија, едногласно биле поддржани и усвоени препораките за реформите на медиумите и за независноста на новинарството во Република Македонија. „Либерално-демократската партија, поаѓајки од своите идеолошко-политички вредности, го поддржа овој документ. Препораката беше прифатена едногласно...

Македонските амбасадори под притисок за случајот „Кежаровски“

По повикот на Меѓународната федерација на новинари, новинарските здруженија и синдикати низ светот пишуваат писма до македонските амбасадори во нивните земји. „Ако новинарите од Македонија ја оценат одлуката на Апелацискиот суд за случајот „Кежаровски“ како неправедна или дека се прекршени човекови права, Норвешкиот синдикат ќе побара од норвешката дипломатија да се вклучи и да го разгледа случајот“, кажала Ева Стабел,...

Стефан Димковски, кој го возел Палевски до Турција, доби кривична и 30-дневен притвор

Скопското јавно обвинителство побара 30-дневен притвор за Стефан Димковски по поднесената кривична пријава од МВР, а Кривичниот суд во Скопје го прифати барањето на обвинителството за 30-дневен притвор за...