fbpx
Таг: додипломски студии

таг: додипломски студии

Денеска и утре уписи на нови студенти на УКИМ

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска и утре ги врши уписите на кандидатите кои конкурираат за првиот циклус на студии единствено според успехот постигнат во средно образование. За матурантите кои се рангираат според оценките од средно школо и рангирањата на приемните испити, пријавувањето на кандидатите заврши на 26 и 27 август. Дел од факултетите на УКИМ, како што е Архитектонскиот...

Младите најмногу сакаат да студираат за информатичари и лекари, најмалку за уметници [инфографик]

Бројот на лицата кои се запишуваат на факултетите и на високите стручни школи во државата се намалува, а младите најмногу сакаат да учат за електроничари, информатичари и математичари, најмалку за уметници. Тоа го покажуваат најновите податоци на Државниот завод за статистика. Притоа, факултетите за информатика, медицински и економски науки привлекуваат најголем број на студенти на првиот циклус на студии. Според...

СДСМ со неколку ветувања за развојот на медиумската сфера во новиот мандат

Владејачката СДСМ пред изборите на медиумските организации јавно им вети брзо формирање на новите управувачки органи на Македонската радио-телевизија и на медиумскиот регулатор во рамките на медиумските реформи. Одговарајќи на јавно упатените прашања од страна на Здружението на новинари на Македонија и на другите новинарски и медиумски организации, СДСМ вети дека веднаш по заокружување на новото парламентарно мнозинство, целиот фокус...

Владата ќе додели 50 стипендии на странци со македонско потекло за упис на државните универзитети

Владата ќе додели вкупно 50 стипендии на странски државјани од интерес на Република Северна Македонија за студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот Полуостров кои ќе се запишат како редовни студенти на државните универзитети „Св. Кирил и Методиј“ - Скопје, на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ - Битола, на Универзитетот „Гоце Делчев“ - Штип, на Универзитетот за...

Спасовски: Криминалитетот намален за 8,31 отсто

Вкупниот криминалитет бележи намалување за 8,31 oтсто, објави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски на својот профил на Фејсбук. „Во периодот јануари – јуни 2022 година, на територијата на Македонија...