fbpx
Таг: демографија

таг: демографија

Клуч на врата за 14 училишта во државата за само една година

Вкупно 14 училишта во Македонија се затвориле во период од само една учебна година, покажуваат најновите бројки за бројот на училишта, паралелки и ученици, кои денеска ги објави Државниот завод за статистика (ДЗС). Во учебната 2021/2022 година, во државата имало 976 училишта, а веќе следната учебна година, 2022/2023, оваа бројка е 962. Во основното образование лани имало 10.997 паралелки и...

Само лани во Струга се затворени 154 бизниси, останатите едвај преживуваат

Зголемувањето на трошоците за живот, доминацијата на пазарот од гигантските компании и пред сè миграцијата на младите предизвикала затворање на многу мали бизниси во Струга, а оние кои продолжуваат да дејствуваат на пазарот велат дека се соочуваат со големи потешкотии. Во текот на 2023 година во Струга се затворени 154 бизниси. Кај младите има многу мал интерес за учење...

Македонија до 2070 година ќе биде тажна држава со старо население

Зголемени миграциски движења, низок ферилитет и напреднат процес на стареење на населението. Вакви се прогнозите во најновата, обемна, публикација на Државниот завод за статистика (ДЗС), во која се направени проекции за бројот на населението во државава, според неколку различни сценарија. Во публикацијата се даваат загрижувачки податоци во однос на иднината на државата кога станува збор за демографските движења. Според анализата,...

Требичино – селото со двајца жители чија тишина сведочи за масовната миграција

Додека сонцето изгреваше над живописните предели, тргнаваме на патување до селото Требичино, сместено во ридско-планинските предели во струмичкиот регион. Порано препознатливото село по својата убавина и прекрасен пејзаж, денеска е само суров доказ за масовната емиграција што ги зафати населените места во овој регион, но и во целата држава. Тишината го исполнува воздухот додека се приближуваме до селото кое постојано...

ДЗР: За две децении се испразниле речиси 60 села, ни требаат мерки за рамномерен регионален развој

Во државата има 205 испразнети населени места/села и во однос на 2002 година нивниот број е зголемен за 40 отсто, односно уште 58 села останале без ниту еден жител. Во Скопскиот регион се создава 43 проценти од вкупниот БДП, додека Североисточниот регион има највисока стапка на невработеност од 32,4 отсто. Карактеристично е што 83 проценти од населението во државата...

Конференција во Охрид: Економската миграција продолжува – Балканот старее

Економската миграција продолжува - Балканот забрзано старее, беше речено на Меѓународната конференција за демографските процеси на Балканот што се одржува во Охрид, во организација на „Демобанк“ и Економскиот институт при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. На конференцијата во Охрид учествуваат 60 експерти кои во наредните три дена ќе ги презентираат своите научни трудови од областа на демографијата. Освен Косово...

Демографијата на Балканот, тема на конференција во Охрид

Петтата меѓународна тематска конференција за демографија, „Населението на Балканот на прагот на 21 век“, ќе почне утре и ќе трае до 24 октомври во хотел „Метропол“, во организација на Економски институт од Скопје и на асоцијацијата „Демобалк“. Оваа конференција има цел да ја процени демографската ситуација на Балканот на почетокот на 21 век и да привлече внимание на главните демографски...

Гоцевски: Мигрантската криза може да ја промени демографската слика на Македонија

На Македонија ѝ се заканува опасност од промена на демографската структура поради бегалската криза, предупредува поранешниот министер за одбрана, професорот Трајан Гоцевски. Гоцевски вели дека Македонија во сите досегашни кризи низ кои поминала ја менувала демографската структура и дека тоа е случај и сега, посочувајќи дека овој проблем многу малку се анализира, а може да биде клучен за долгорочните перспективи...

Последици од невремето: поплавени куќи и подруми, паднати дрва, уништени автомобили

По вчерашното невреме што ги зафати Скопје, Гостивар и Тетово околу 16.30 часот, од Центарот за управување со кризи (ЦУК), информираа дека на Единствениот повикувачки број за итни случаи...