Поради отсуство на обвинетиот Ѓоко Поповски, поранешен помошник-министер во Министерството за внатрешни работи, во Основниот суд Скопје 1 денеска повторно беше одложено рочиштето за предметот „Триста“ на СЈО, за набавката на 300 возила за МВР, со која буџетот бил оштетен за 453.570 евра.

Рочиштето беше одложено откако одбраната на Поповски достави медицинска документација дека обвинетиот е на боледување и е спречен да дојде на судењето.

Обвинителката од СЈО, Фатиме Фетаи, побара независно вешто лице да изврши увид во медицинската документација и да даде непристрасно мислење за способноста на Поповски да присуствува на рочиштата.

– Предлагам вешто лице со соодветни познавања да утврди дали обвинетиот може да го следи судењето. На Поповски можеби ќе му требаат две години да оздрави. И ние толку ли ќе чекаме? Може да правиме и паузи на судењата, ако побара обвинетиот. Судењето не смее да зависи од неговите желби – рече Фетаи.

Судијката Лидија Петровска рече дека отсуството е оправдано и го одложи судењето за 27 ноември.

Поповски, кој е единствен обвинет во случајот „Триста“, се товари за набавка на 300 возила за МВР, со која бил оштетен буџетот за 453.570 евра, бидејќи тендерот за купување, сервисирање и за одржување на возилата им го доделил на компании што не дале најевтина понуда.