fbpx
Tag: УНЕСКО

tag: УНЕСКО

UNESKO: Autoritetet në RMV për tre vite ta zgjidhin problemin me deponitë e egra në rajonin jugperëndimor

Në draft-raportin e fundit të UNESKO-s për gjendjen me trashëgiminë natyrore dhe kulturore të Rajonit të Ohrit thuhet që brenda një periudhë kohore prej tre viteve, shteti, Rajoni jugperëndimor i planit dhe komunat duhet t’i mbyllin deponitë e ilegale sikur Bukova dhe Maucker në Ohër, deponitë në Strugë, por edhe më të voglat, plehërishtat e shumta në këtë rajon,...

Pas rrënimit të objekteve të ndërtuara pa leje në Sllavija dhe Zastava, komuna e Ohrit paralajmëroi rrënime në plazhe tjera

Ekipet e ndërmarrjeve publike komunale në koordinim të Komunës Ohër prej sot do të fillojnë me aktivitete për rregullim të hapësirës së bregut në Liqenin e Ohrit, në segmentin “Gorica 3” afër “Akualina” ku gjatë javës së kaluar është kryer mënjanimi i objekteve të paligjshme dhe mbetjet nga pajisjet urbane, informojnë nga vetëqeverisja lokale e Ohrit, raporton Meta. Këtë javë do...

Do të analizohet propozimi i UNESCO-s për rrugën alternative të hekurudhës Maqedoni-Shqipëri

Qeveria e Maqedonisë së Veriut, në seancën e djeshme e ngarkoi sekretariatin e përgjithshëm që brenda 10 ditëve të publikojë procedurë për prokurim publik për të përgatitur analizë të propozimit për rrugë alternative përgjatë Korridorit 8 që tashmë është propozuar nga Misioni i Reagimit i UNESCO-s në vitin 2017, kanë informuar nga pres-shërbimi i qeverisë, njofton Meta.mk. UNESCO kritikoi ashpër...

Fronti 21/42: Ohri është larg nga përmbushja e rekomandimeve të UNESCO-s

Ekologët kritikojnë se katër muaj para skadimit të afatit, rekomandimet e UNESCO-s për rajonin e Ohrit nuk janë përmbushur. Fronti 21/42 thekson se vendi ynë nuk është as për së afërmi angazhimit thelbësor për përmbushjen e tyre, pasi Ligji vendimtar për rajonin e  Ohrit nuk është miratuar nga Parlamenti, njofton META. Kjo shoqatë qytetare përkujton se s’është përgatitur Vlerësimi strategjik...

Ose janë në pushim vjetor ose në atë mjekësor: Tre muaj s’ka përgjigje për infrastrukturën hekurudhore

Ndërmarrja Publike (NP) për Infrastrukturë Hekurudhore – Hekurudhat e RMV-së tash tre muaj nuk janë përgjigjur në pyetjet e parashtruara për disa projekte të rëndësishme. “Meta.mk” gjatë verës në shumë raste ka dërguar kërkesë për përgjigje nëpërmjet postës elektronike, dhe në disa raste është munduar që nëpërmjet telefonit të marrë të dhënat për tema të rëndësishme për infrastrukturën hekurudhore. Nga...

Poposki: Daciq mirë e ka ditur në çfarë vendi po vjen

Ministri i jashtëm i Serbisë, Ivica Daciq mirë e ka ditur në çfarë vendi po vjen, deklaroi shefi i diplomacisë maqedonase, Nikola Poposki, duke u përgjigjur në pyetjen e gazetarëve nëse Daciq e din cili vend po e viziton. “Po, mirë e din ku ka ardhur dhe nuk është i vetmi në Serbi që e din kush është ky vend....

Daciq: Serbia gaboi që e pranoi Maqedoninë me emrin kushtetues

Shefi i diplomacisë serbe, Ivica Daciq tha se Serbia ka gabuar që e pranuar Maqedoninë nën emrin kushtetuese sepse Maqedonia ka pranuar dhe ka mbështetur anëtarësimin e saj në UNESKO.   “Serbia bëri gabim të madh. E tërë Evropa dhe bota e përdorin termin Ish Republika Jugosllave e Maqedonisë ndërsa ne i dhamë shuplaka vëllezërve tanë grek dhe tani presim nga...

UNESKO e shqetësuar për Liqenin e Ohrit, aktivistët kanë filluar peticion për ruajtje

Komiteti për trashëgimi botërore i UNESCO-së, në seancën e 40-të të mbajtur në Stamboll ka shprehur shqetësimin serioz për të ardhmen e rajonit të Ohrit, për shkak të projekteve të shumta infrastrukturore që janë propozuar. Këto projekte sipas të gjitha gjasave do të mund të shkaktojnë ndikim mbi vlerën universale të veçantë të këtij rajoni. Pas këtij shqetësimi të Komintetit, disa...

Daciq: Jam i dëshpëruar nga qëndrimi i Malit të Zi dhe Maqedonisë

Jam i dëshpëruar nga qëndrimi i Malit të Zi dhe Maqedonisë, të cilat gjatë votimit në këshillin ekzekutiv të UNESKO-s janë deklaruar për rekomandim për pranimin e Kosovës në këtë Organizatë, deklaroi ministri i jashtëm serb, Ivica Daciq në programin e mëngjesit në TV Pink. “Kjo është çështje që do ta diskutojmë me këto shtete” tha ai. Daciq tregoi se ashtu...

Vallja “Kopaçka” nën mbrojtje të UNESKO-a

UNESKO informoi se vallja maqedonase “Kopaçka”, të në mënyrë autentike e kultivon grupi folklorik me të njëjtin emër nga fshati i Dellçevës Dramçe, është regjistruar në listën përfaqësuese për trashëgimi kulturore jomateriale. Për t’u arritur kjo, ka ndihmuar edhe aplikimi i Republikës së Maqedonisë përmes Ministrisë së kulturës më 2011, së bashku me traditën e Shtipit “çetrse”, e cila, gjithashtu,...